Haberler

ULAK 6G’de 17 patent aldı

Türkiye’nin öncü telekomünikasyon şirketlerinden ULAK Haberleşme A.Ş., 6G teknolojilerine odaklandı. Şirket 17 patent alırken sistemin karasal olmayan ağlar, yapay zeka/makine öğrenmesi, kanal kontrol mekanizmaları, entegre algılama ve iletişim, hüzmeleme teknolojileri ve hücresiz haberleşme gibi konulura yeni bakış getiriyor.

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr. R. Ruşen Kömürcü, son iki yılda 90’dan fazla ulusal ve uluslararası patent başvurusu yaptıklarını belirterek ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) ile Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) toplam 17 patentin tescilini almayı başardıklarını söyledi.

Savunma teknolojilerine katkı sağlayacak

Halen tüm dünyada 6G teknolojisi özellikle savunma sanayi tarafından dikkatle takip ediliyor. 6G teknolojisi savunma sistemlerine dahil edilmesiyle bunun savaş oluşumu, ekipman geliştirme ve savaş alanı iletişimi gibi askeri uygulamalar üzerinde büyük bir etkisi olması bekleniyor.

AR-GE faaliyetlerinde üniversite-sanayi işbirliği

ULAK Haberleşme A.Ş, 6G teknolojileri alanında standartları tanımlayan organizasyonların dokümanlarına girebilecek sonuçlar elde etmeyi ve Standarda Esas Patentler (SEP) geliştirmeyi hedefliyor.

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr.R.Ruşen Kömürcü: “Bu kapsamda ULAK Haberleşme, 6G teknolojilerinin geliştirilmesinde Türkiye’nin önde gelen üniversite ve akademisyenleriyle işbirlikleri kurarak bilimsel araştırmalar yapıyoruz”dedi.

Uluslararası patentler için başvurular artıyor

Patentlerin sadece alındıkları ülkede koruma sağladığı göz önünde bulundurularak, ULAK Haberleşme, her ülke için ayrı patent başvuruları yapıyor. TÜRKPATENT’e yapılan başvuruların ardından 12 ay içinde PCT başvurusu yapılarak uluslararası koruma hedefleniyor. Bu süreçte Kuzey Amerika ve Avrupa gibi bölgelerde ulusal veya bölgesel aşamalara geçilerek patent koruması sağlanıyor.

ULAŞ AŞ Genel Müdürü Dr. Ruşen Kömürcü

Patentlerin önemi artıyor

Patent, günümüzde sadece teknik anlamda bir buluşun yasal çerçevede korunmasını sağlamak ve buluş sahibinin hakkını koruyan bir belge olmanın ötesine geçmiş ve teknolojinin para birimi halini almıştır. Patentler, firmalar veya kişiler tarafından geliştirilen buluşlara hukuki koruma sağlıyor. Patentlerle korunabilecek olan buluşlar, teknik bir problemin çözümü için geliştirilen yeni bir ürün olabileceği gibi, yeni üretim yöntemlerini de içeriyor.

Patentler, özellikle teknolojinin ve inovatif gelişmenin önemli olduğu haberleşme, tüketici elektroniği ve araç üretimi gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için kritik öneme sahip olmakla birlikte, sahiplerine izinsiz olarak rakiplerinin buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı veriyor.

Yerli ve milli ULAK 4,5G baz istasyonunu ANKA İHA’ya pod içerisinde entegre edilmiş ve ilk test uçuşunu da 2023’te yapmıştı.

Dolayısıyla, patent sahipleri, benzer sektörde üretim yapan rakiplere karşı hak iddia edebilmekte ve buluşların taklit edilmesinin önüne geçiyor.

ULAK Haberleşme daha fazla patent iİçin çalışıyor

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr.R.Ruşen Kömürcü: “ULAK Haberleşme, rekabetçi bir patent portföyü oluşturarak hem kendi haklarını korumayı hem de rakiplerinin patent haklarına saygı göstermeyi hedefliyor. 2030 yılında sahaya çıkması beklenen 6G standartlarını hedef alarak yürüttüğümüz AR-GE faaliyetleri ile dünya ile eş zamanlı olarak 3GPP standartlaşma çalışmalarında etkili bir rol oynamayı planlıyoruz.

ULAK Haberleşme A.Ş olarak, patent stratejisini aktif kullanarak, sektörde öncü bir konumda kalmayı ve uluslararası arenada daha fazla patent başvurusu yapmayı amaçlıyoruz. Bu strateji ile gelecekteki teknolojik yeniliklerde yön gösterici olarak rol oynamayı hedefliyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu