HaberlerHavacılık Endüstrisi

“Türkiye’den F-35 parçası alımını durdurun”

Dört ABD Senatörü, Savunma Bakanı’na mektup yazarak Türkiye’den F-35 parça alımının durdurulmasını istedi. Senatörler James Lankford, Jeanne Shaheen, Thom Tillis, ve Chris Can Hollen tarafından imzalanan mektupta Pentagon’un 2022 sonuna kadar sürecek Türkiye’den F-35 parça alımının hemen sonlandırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Defense News Dergisi’nin haberine göre, mektup 6 Temmuz 2020 tarihi itibari ile ABD Savunma Bakanı Mark Esper’e ulaştırıldı. Bundan sonra gelişmelerin nasıl gideceği ise merak konusu.

ABD, Temmuz 2019’da Türkiye’nin satın aldığı S-400 hava savunma füze parçalarını taşıyan Rus uçaklarının Türk Hava sahasına girmesiyle birlikte ülkemizi F-35 programından çıkarmıştı. Sonrasında ise eğitimdeki pilot ve teknik ekip Türkiye’ye dönmüş, teslim edilen 6 uçağın ABD Hava Kuvvetleri’ne aktarımı için düğmeye basılmıştı.

900 PARÇA İMALATI TÜRKİYE’DE YAPILIYOR

Aralarında Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), TEI, Kale, Ayesaş gibi çok sayıda Türk şirketi F-35 programı için imalat gerçekleştiriyor. Geçen yıl alınan kararla yaklaşık 8 milyar dolarlık parça üretiminden Türkiye’nin 2019 sonuna kadar çıkarılması ön görülmüştü. Önce bu tarih pandemi öncesinde Mart 2020’ye, sonra  2020 sonuna ertelendi. 

Pentagondan yapılan son açıklamaya göre, parça sayısı azaltılacak ve 149’a kadar inecek. Son parçanın 2022 sonunda teslimatı planlanıyor.

 

500 MİLYON DOLARLIK EK MALİYET

Türkiye’nin imalat programından çıkartılması, bu yükün diğer ülkelere verilmesiyle birlikte F-35’in toplam maliyetinde 500 milyon dolarlık artış yaşanacak. Bu rakamlar Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu harekete karşılık bence Türkiye parça üretimini sonlandırmalı. Bir kaç yıl F-35 satamazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu