GösteriHaberler

Türk Yıldızları’nın yeni uçağı ‘Hürjet’ olacak

Yaklaşık 30 yıldır NF-5 uçakları ile gösteri yapan Türk Yıldızları’nın yeni uçağı Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan Hürjet olacak. İlk uçuşunu gelecek yıl gerçekleştirecek Hürjet aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri’nin jet tekamül uçağı olan T-38’lerin de yerini alacak.

Konya’da düzenlenen ve çok sayıda genç ile bir araya gelen Türk Yıldızları ekibi, uçuşları, eğitimleri hakkında en çok sorulan soruları cevapladı.

134’üncü Türk Yıldızları Filo Komutanı Albay Ümit Hürüz, takım lideri Binbaşı Mehmet Kemal Koyuncuoğlu, Binbaşı Kürşat Kömür, Binbaşı Mehmet Balta, Binbaşı Hasan Kocabaş, Yüzbaşı Gökhan Esen, Kıdemli Başçavuş Celal Erdemir, “NF-5’leri hangi uçak ile değiştireceksiniz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Filo envanterimizde şu an 15 NF-5 uçağımız var. Bize en çok ‘neden kendi ürettiğimiz uçakla uçmuyoruz’ sorusu geliyor. Tasarımı bitmiş, testleri yapılmış Hürjet, TUSAŞ tesislerinde üretim aşamasına geçti. Yakın bir gelecekte vatan topraklarımızda üretilen milli uçağımızın Türk Yıldızları’nda da uçtuğunu görmeyi heyecanla bekliyoruz. Biz bunun toplantılarına ve simülatör testlerine de katılıyoruz.”

Hürjet 18 Mart 2023’te uçacak

TUSAŞ’ın süpersonik hıza çıkabilen ilk insanlı jet uçağı projesi olan Hürjet’in halen imalat çalışmaları sürüyor. Hedef, önümüzdeki aylar içinde yer testlerinin başlaması. Sonrasında Hürjet 18 Mart 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirecek.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, projeyle ilgili olarak şunları söylemişti:

“Milli Muharip Uçak (MMU) yıllar önce planlandığı zaman aslında önce bir jet eğitim uçağı vardı. Hürkuş’un devamı olsun diye adını Hürjet koyduk. Sonra da MMU vardı. Niye bir silsile var? Hürjet daha küçük, daha düşük maliyetli, daha önce yapılabilir, üzerinde öğrendiklerimiz var. İkisi de süpersonik, aynı kategoride, biri küçük, diğeri büyük. Bunu yapmamızı Savunma Sanayii Başkanımız İsmail Demir söyledi. 2016 yılında göreve başladığımda ilk konuşmamız buydu. İlk yaptığım, Hürjet’in dosyasını, yapılan çalışmaları aldım, Yönetim Kurulumuza gittik. Yönetim Kurulumuz destek verdi ve Hürjet’e başladık.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu