Haberler

Türk kadını havacılıkta daha yükselecek, Uluslararası Havacılıkta Kadın Kuruluşu Türkiye’de

ABD’de Ohio’da kurulan ve dünyada kadın havacıların yetiştirilmesine destek olan Women in Aviation International (WAI) Uluslararası Havacılıkta Kadın Kuruluşu Türkiye’de faaliyetlerine başladı. Boeing’in ev sahipliğinde yapılan tanıtıma hem ülkemiz hem de uluslararası alanda başarılara imza atmış Türk kadınları yer aldı.

Evde ben azınlığım. Eşim ve iki kızım ile birlikte bizim evde kadınların sözü geçiyor. Boeing Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Ayşem Sargın’dan 6 Mart’ta Uluslararası Havacılıkta Kadın Kuruluşu tanıtımının yapılacağı bilgisini gelince hemen ajandama aldım.

Boeing’ten eğitim ve kadınlara destek

Ayşem Sargın, uzun süredir Türkiye’de Boeing’in başında. Havacılık dışında, eğitim başta olmak üzere bir çok konuya büyük önem veriyor. Türkiye Boeing ilişkilerinde bu atılan adımları öne çıkartıyor. Ayşem Hanım’ın kadınlarımız için attığı son adımda merkezi ABD’de bulunan, yıllar önce Ohio’da kurulan WAI’nin ülkemize getirilmesi oldu.

WAI her yıl 1 milyon doların üzerinde burs veriyor. Sadece havacılığa yeni gelenler değil, kadın yöneticiler için özel kurslar düzenliyor. İlk hedef, sivil havacılık sektöründe IATA’nın da oluşturduğu 2025’te yüzde 25’lik kadın çalışan oranını yakalayabilmek. Şu an oran yüzde 20 oranında.

Bu oluşumun hayata geçmesinde önemli katkıya sahip Boeing Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Ayşem Sargın ile Pegasus CEO’su Güliz Öztürk.

Havacılığın kadın yöneticileri

WAI Türkiye için kurucu üyeler Ayşem Sargın’ın yanı sıra Pegasus Havayolları’nın CEO’su Güliz Öztürk, THY Uluslararası İlişkiler ve İttifak Başkanı Özlem Salihoğlu, GE Aerospace Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay, İTÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hülya Cebeci, Çakmak Avukatlık Ortağı Serap Zuvin oluşuyor.

Ayşem Sargın: “Kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 135 yıl sürecek”

Boeing Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Ayşem Sargın, şu an havacılıkta kadın oranının ancak yüzde 20’ye ulaşabildiğini, yüzde 50-50 eşitliğin bulunması için tam 135 yıl süreceğine dikkat çekti:

“Çeşitlilik ve kapsayıcılığın inovasyon ve ilerlemeyi sürdürmek için son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Kadınların havacılık sektöründe artan oranda yer alması için çabalarımızı sürdürüyoruz. Havacılık sektörünün yetenek havuzunda daha fazla kadın olmasının sektörün geleceği açısından son derece kritik olduğunu düşünüyoruz. Bugün havacılık sektöründe kadın istihdamının hem dünyada hem Türkiye’de olması gereken noktadan çok uzakta olduğunu görüyoruz.

Boeing olarak, Türk havacılık ekosisteminden ortaklarımızla yürütmekte olduğumuz faaliyetlerle binlerce genç kadına ve kız çocuğuna ulaşmaya ve onları havacılığa yönlendirmeye devam ediyoruz. Bugün lansmanını gerçekleştirdiğimiz WAI Türkiye aracılığıyla sektördeki paydaşların çabalarını tek bir çatı altında birleştirip büyütmeyi ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) belirlediği yüzde 50 kadın istihdamı hedefine ülkemizin de hızla ulaşmasına katkı vermeyi arzuluyoruz.”

Güliz Öztürk: “Kadın yönetici yüzde 30’a çıktı”

Türkiye’in ilk kadın havayolu CEO’su Güliz Öztürk ise yaklaşık iki yıldır bu görevde olduğunu söyleyerek “Pegasus’ta yüzde 4 olan kadın pilot oranını yüzde 8’e, yöneticide yüzde 24’ten 30’a çıkarttık” dedi.

İkinci oturumda ise “Havada Bayrağı Taşıyan Kadınlar” olarak IATA’nın Türkiye, Orta Asya, Azerbaycan Bölge Temsilcisi Funda Çalışır, Emekli Pilot, Eğitmen ve Profesyonel Koç Hürriyet Munanoğlu, Boeing Field Service Bölge Müdürü Fatma Şahin, Pegasus Kaptan Pilotu ve Öğretmen Pilot Su Özdeniz Aksöz, THY’nin en genç kaptan pilot olan Selin Sevimli katıldı.

Moderatör olarak ise Türkiye’den ilk WAI Bursu alan, halen Boeing’te de Pilot Eğitimleri Emniyet Yönetim Sistemleri ve Veri Değerlendirici olarak çalışan Özge Şenol katıldı. Şenol, kendi hikayesini de anlattı.

TAV’ın başarılı CFO’su Burcu Geriş aynı zamanda şirketinin bir marka yüzü. Bu oluşuma TAV da destek verecek.

1990 yılında kuruldu

Faaliyetlerine 1990 yılında ABD’de başlayan ve resmi kuruluşunu 1994 yılında tamamlayan WAI, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak havacılık ve uzay sektörünün tüm çalışma alanlarında daha fazla kadının yer almasına yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Bu alanda en büyük kuruluş olan WAI’nin, aralarında 400’ün üzerinde şirket ve kuruluşun yanı sıra sektör profesyonelleri, havacılık tutkunları ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu tüm dünyada 17.000’den fazla aktif üyesi bulunuyor.

WAI, tüm dünyada kapsayıcı, sürdürülebilir bir havacılık ve uzay sektörü inşasına katkı sunmak, kadınları ve kız çocuklarını bu sektörde kariyer yapma doğrultusunda cesaretlendirmek üzere mevcut ve gelecekteki iş gücüne yatırımlarda bulunuyor. Bu kapsamda yürüttüğü eğitimler, atölyeler, burs ve mentörlük programlarıyla üyelerini desteklemenin yanı sıra onları sektör profesyonelleriyle bir araya getirerek kariyer olanakları sağlıyor.

Toplantıda Boeing’e ve GE Aerospace’e halkla ilişkiler hizmeti veren GTC’nin ortağı Banu Buyurgan, Defence Turkey Dergisi’nin Yayıncısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Akalın, Boeing’in Avrasya İletişim Direktörü Elena Alexandrova
ile bir araya geldik.

Kadın havacı sayısı artmalı

Kadınlar, erkeklere göre çok daha farklı bakabiliyor. Detaylı düşünüyor. Bir çok adımı önceden planlıyor. Pilotluktan yöneticiliği, operasyondan tekniğe sayılarının artması gerekiyor.

Bilmiyorum kızlarım havacılığı seçer mi? Ama bu tür organizasyonların ülkemizde başlaması, bir yandan Boeing’ten Pegasus’a, General Electric’ten IATA’ya çok sayıda kadın yönetici görmek insanı çok mutlu ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu