BakımHaberler

THY Teknik’ten RFID adımı

Bir uçak parçası düşünün, Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi ile anlık olarak takibini yapıyorsunuz. Zaman kaybının, insan kaynağının yanlış kullanılmasının önüne geçiyorsunuz. Türk Hava Yolları Teknik, RFID olarak adlandırılan bu teknolojide yeni bir adım daha attı.

Hazırlanan proje kapsamında, Kabin içi Yolcu Servis Üniteleri (PSU) içerisinde bulunan Oksijen Üreteçlerinin (Oxygen Generator) kullanım sürelerinin kontrolü, manuel ve uzun süren bir operasyondan, RFID teknolojisi ile hızlı, pratik ve insan hatası minimize edilecek bir hale getirildi.

4 saatten 1 dakikaya indi

Eski kapsamda bir Oksijen Üretecinin kontrolü (söküm, takım, göz kontrolü, yazılı kayıt alınması vs) 1,5 – 2 dakikayı, dolayısıyla bir dar gövde uçağın tüm kontrolü 1,5 – 2 saati, bir geniş gövde uçağın ise tüm kontrolü 3 – 4 saati bulurken; geliştirilen yeni sistem ile bir dar – geniş gövde fark etmeksizin tüm uçağın kontrol operasyonu 1 dakikadan kısa bir süreye indirgendi.

Böylelikle THY Teknik, uçak bakımı kapsamında gerçekleştirilen RFID projelerine bir yenisini daha ilave etmiş oldu. İlk prototipi doğrulanan bu proje, yakında tüm Türk Hava Yolları filosuna da takılarak genişletilecek.

Halen proje ile ilgili olarak THY Teknik bakım hizmeti verdiği diğer havayollarına da RFID konusunda teklif sunmayı hedefliyor.

Havacılıkta RFID

RFID bakım olarak adlandırılan MRO hizmetlerinde yoğun olarak kullanılmakta ve yüksek verimlilik sağlamaktı. Takımhane ve uçak bakım atölyelerinde uçak bakım süreçleri sırasında kullanılan test ekipmanlarının, takip kontrol süreçlerini yöneten RFID çözümleri, verimliliği arttırmakta, bakım süreçlerini iyileştirmektedir.

RFID MRO Bakım Sistemi ile;

Test ekipmanlarının en az insan müdahalesi ile giriş çıkış kontrolü,

Sayım ve Kalibrasyon kontrollerindeki zaman kayıplarını ortadan kaldırarak personel verimliliğini arttırmak,

Test ekipmanlarının anlık kontrolü,

Test ekipmanlarının Kalibrasyon sürelerinin takibi,

Test ekipmanlarının Lokasyon kontrollerinin yapılması, sağlanır.

Tanımlama İşlemleri

Takımhane içerisindeki raflara ve test ekipmanlarına RFID etiketleri takılır.

Etiketler takıldıkları ekipman veya raflarla eşlenir, takılı bulunduğu ekipmanı veya rafı temsil eder.

Sayım,Lokasyon ve Kalibrasyon İşlemleri

Sayım: Test ekipmanlarının sayımı el terminali ile hızlı şekilde yapılır.

Lokasyon Kontrolü: Test ekipmanlarının bulundukları lokasyonun doğruluğu el terminali ile kontrol edilir, yanlış lokasyon bildirimlerinde uyarı verilir.

Kalibrasyon Kontrolü: Test ekipmanlarının kalibrasyon zamanlarının kontrolleri el terminali ile yapılır, kalibrasyon zamanı geçen ekipmanlar için uyarı verilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu