Türk Hava Yolları Teknik, yetiştirilmek üzere B1.1 teknisyen adayı ilanı açtı. Eğitim için de kişi başına 27 bin Euro ücret talep ediyor. Hazır yetişmiş olan havacılık teknik eğitimi veren ve bu okullarda 4-5 sene emek dökenler yerine THY Teknik, bir yıl teorik, 9 ay pratik eğitim verip teknisyen yetiştirmeye gidiyor.
Gelişmeler, çeşitli havacılık bölümlerinde okuyanlar tarafından tepki ile karşılandı. THY Teknik’in bu eğitimi hazırlık dahil 5 yıl okuyup her türlü teorik alt yapıya sahip, stajla tecrübesini artırmışlar adaylar yerine bu tür alıma anlam veremediklerini belirten öğrenciler ve yeni mezunlar, sitemize attıkları elektronik postada tepkilerini şöyle dile getirdiler:
“Sektörde yaşanan salgın sonrasında okulunu bitirip mezun olan çok sayıda yetişmiş arkadaşımız var. Bunlar işsiz. Onun yerine THY Teknik’in bunu gelir kapısı haline getirmesi ve ‘para’ karşılığı bizim geleceklerimizi satmasına çok üzüldük.
Biz teknisyen mühendis unvanına bir çözüm bulmaya çalışırken önümüze bir de böyle engel çıkarmalarının amacı nedir bilemiyoruz. Madem böyle bir imkan var neden hazır mezun, yetişmiş bizleri direk almıyorlar bu konuda neden farklı bir adım atılıyor?”
Danıştay kararı var
Danıştay 10. Daire bu düzenlemeyi oy birliği ile ve “Örgün eğitimde yer alan ve fakülte ve yüksekokul düzeyinde verilen bir eğitimin, kurs düzeyindeki bir eğitime dönüştürülerek verilmesi”ni mevzuata aykırılık göstererek 23.06.2003 tarihinde iptal etmişti.
Konu Anayasa Mahkemesi’ne intikal etmiş, Anayasa Mahkemesi tarafından da söz konusu düzenleme “Yüksek Öğretim Kurumu kapsamında kurulan ve eğitim veren bir yüksek okul veya üniversiteden mezun olanlarla, idareden izin almak suretiyle açılan bir özel kurstan veya öğretim kurumundan mezun olanlar yeterlilik ve ehliyet bakımından aynı konuma yerleştirilemez” gerekçesiyle 21.03.2007 tarih ve 2007/31 sayılı kararıyla iptal edildi.
Yürütmeyi durdurma için başvuru yapılacak
Bu iki mahkeme kararına istinaden THY alımlarının durdurulması için öğrenciler ve yeni mezunlardan oluşan grup başvuru yapacak.
THY Teknik’ten haberimize açıklama var
Haberin ardından Türk Hava Yolları Teknik bir açıklama yaptı:
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. dünyanın sayılı uçak bakım-onarım merkezlerinden biri olmasının yanında hem Türk Sivil Havacılık Otoritesi (SHGM) hem de Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) nezdinde ülkemizde temel eğitim yetkisi olan ilk ve tek “eğitim ve sınav” kuruluşudur.
Sahip olduğu yetkilerle Kategori A1, B1.1 ve B2 konularında eğitim veren şirketimiz ülkemizin havacılık sektöründeki yükselişine katkı sağlayacak, uluslararası yetkinliğe sahip uçak bakım teknisyenleri yetiştirmektedir.
Stratejik büyüme hedefleri doğrultusunda insan kaynağı gelişimini öncelikli konulardan birisi olarak gören Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. olarak yayınladığımız “Kategori B1.1 Temel Eğitim Kursu” ilanımız 2 yıllık ilgili meslek yüksek okullarında (MYO) eğitim gören öğrencileri kabul etmekte, program süresince uygulanan eğitimler-sınavlar ulusal ve uluslararası otoritelerin mevzuatlarıyla uygun bir işleyiş göstermektedir.
Uçak bakım teknisyeni olma hedefiyle “Hava aracı bakım lisansı temel eğitim programı”na katılacak adaylar program kapsamında aldıkları 2400 saat (1200 saat teorik + 1200 saat pratik) eğitim sonrasında 2 yıllık yüksek okul eğitimlerini 4 yıla tamamlama ve lisans alımı için önemli bir fırsatı elde edecekler.
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., sürekli gelişen sektörün ihtiyaçları doğrultusunda havacılık otoritelerinin yetki verdiği üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinde eğitim gören öğrencilerini 10 bin kişiye yaklaşan çalışan ailesine dahil etmeye de devam edecektir.
Doğru bilinmesi gereken bir diğer nokta ise şudur: İki yıllık MYO eğitimleri sonrasında temel eğitim programına dahil olan ya da 4 yıllık eğitimlerinin tamamlayarak şirketimize katılan uçak bakım teknisyeni adaylarının tamamı şirketimizde 2 yıl boyunca tecrübe kaydı yapmaları halinde lisans almaya hak kazanmaktadır.”