Haberler

THK’nın en değerli varlığı olan Tayyare Apartmanları Türkiye Varlık Fonuna mı geçiyor?

İstanbul’la Laleli’de bulunan ve değerinin 9 ila 10 milyar TL arasında olduğu tahmin edilen Tayyare Evleri’nin Varlık Fonuna geçeceği iddia edildi. Türk Hava Kurumu Kayyum Yönetiminin şu başkanları ile yaptığı toplantıda ortaya atıla iddiada, devir işleminin son aşamaya geldiği ifade edildi.

Yapımı 1919 ile 1922 yıllarında gerçekleştirilen Tayyare Evleri, Atatürk tarafından Türk Hava Kurumu’na gelir getirmesi amacıyla devredilmişti. THK daha sonra yaptığı anlaşam ile binayı çeşitli otel kuruluşlarına kiralamaya başlamıştı. Halen binanın kiracısı Keskin Gayrimenkul Turizm Yatırım Şirketi. Bu şirket ile THK arasında 2055 yılına kadar sözleşme bulunuyor.

Şube başkanlarına açıklandı

Birgün Gazetesi’nin haberine göre, Abdullah Kaya, Ali Yüksel ve Adnan Zengin’den oluşan kayyum heyeti, geçtiğimiz günlerde şube başkanlarıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda kayyumlar, THK’nin ekonomik durumunun iyiye gitmediğini, ertelenen borçların ve kredilerin erteleme süresinin dolmak üzere olduğunu belirtti.

Kayyum yönetimi, THK’yı içinde bulunduğu ekonomik krizden, kurumun en değerli gayrimenkulü olan, uzun yıllardır otel olarak kullanılan İstanbul Laleli’deki Tayyare Apartmanları’nı Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devrederek çıkaracaklarını söyledi.

Borca karşılık satış planlanıyor

Yönetimin verdiği bilgiye göre Türkiye Varlık Fonu ile görüşmeler son aşamada. Otel Varlık Fonuna devredilecek. Bunun karşılığında THK’nın borçları silinirken bir miktar para da kurumu kasasına girecek. 

Karar için mahkeme

Ancak İstanbul’daki otelin Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi için, 2019’da THK’ye kayyum atayan Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’nin de onay vermesi gerekiyor. Mahkeme önceki yıllarda kayyumların bazı gayrimenkulleri satmasına onay vermemişti. Bu konuda nasıl bir adım atılacağı ise merakla bekleniyor. İddialardan biri de otel binasının Katarlı bir gruba satılacağı.

Keskin Holding haberi yalanladı

THK’ya ait Tayyare Apartmanları’nın kiracısı olan Keskin Holding ve Keskin Gayrimenkul Turizm Yatırım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ercan Keskin, Birgün’ün haberini yalanlayarak, “Böyle bir devir söz konusu değil” dedi.

Otelde uzun yıllardır kiracı olduklarını belirten Keskin, “Biz binayı aldığımızda çok bakımsızdı. Otel için çok büyük yatırımlar yaptık. THK yönetimiylle aramızda hiç bir pürüz yoktur. Tayyare Apartmanları’nın TVF’ye devri veya Katarlılara satışı gibi bir durum söz konusu da değildir. THK yönetimi borçları yapılandırma ve ödeme konusunda ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Zaten bizim 2055 yılına kadar sözleşmemiz devam ediyor. Bu tür haberler THK yönetimini ve hükümeti yıpratmaktan başka birşey değildir. Bu haberlerin aslı ve gerçekliği yoktur” dedi.

Atatürk tarafından THK’ya verildi

İstanbul’un önemli simgelerinden biri olan Tayyare Apartmanları, 1919 ile 1922 yılları arasında Mimar Kemaleddin tarafından yapıldı. 124 dairenin bulunduğu apartman, THK’ya Atatürk tarafında gelir getirmesi amacıyla verildi. 

Bina, THK yönetimince daha fazla gelir getirmesi için 1985’te Net Holding’e kiralandı. Toplam 265 odalı otel yapıldı. Toplam 4 bin metre kare kullanım alanına sahip binada 2006’dan bu yana Crowne Plaza Old City oteli bulunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu