Haberler

TEI gemilerde kullanılan gaz türbinleri için düğmeye bastı

TEI ve Millî Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü (TGM) arasında General Electric imalatı LM2500 gaz türbinleri wiçin anlaşma imzalandı. TEI, MİLGEM başta olmak üzere farklı platformlarda kullanılan LM2500’lerin malzeme tedariği, depo seviyesi bakım ve onarım faaliyetlerine destek verecek.

Hava araçlarına güç veren farklı motorlar, yapılan değişiklik ile gemilerde kullanılıyor. Dizel motorlara göre çok daha düşük yer kaplayan gaz türbinleri, daha verimli kullanılarak büyük gemilerin ekonomik ve güç sağlanarak hareket etmesine önemli bir katkı sağlıyor.

Çekirdek motorun önüne ve arkasında eklemeler yapılarak motor farklı çeşitlere dönüştürülebiliyor. Örneğin TEI’nin geliştirdiği TS14000 motoru hem helikoptere güç verirken yapılacak bir değişiklik ile turboprop yani pervaneli uçakta kullanılabilir hale getirilebiliyor.

Gemide ise motorun sonuna bir türbin eklenerek bu türbin, dişli kutusu yardımı ile uskura bağlanarak kullanılabiliyor. Sivil alanda bir başka kullanım alanı da türbine jeneratör bağlanarak elektrik üretimi.

Bu konuyla ilgili olarak TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Tolga Özbek’e Samsun’da yapılan Teknofest 2022 sırasında açıklamalarda bulunmuştu:

TEI gemi ve sivil pazara girebilir

Havacılık konusunda örneğin General Electric tarafından atılan bu adım ki LM2500 serisi, Türk Hava Yolları filosunda uzun yıllardır uçan A310, A330 gibi uçaklarda kullanılan CF6 serisi motorlardır, TEI de son geliştirdiği TF6000 serisi turbofan motor ile bu pazara giriş için sinyal veriyor.

İşte bu açıdan TEI’nin Deniz Kuvvetleri bünyesindeki gemi türbinleri konusunda bakım anlaşması yapması önemli bir adım. Gelecekte bu motorların türevlerini gemilerde türbin ve sivil alanda elektrik üretiminde görülebilmesi mümkün olabilecek. Bu açıdan TEI, motorların sadece kerosen kullanımı değil farklı yakıtlar örneğin doğalgaz veya mazot vb. kullanarak çalışmasını hedefliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu