Hava KuvvetleriSavunma

Güney Kore KF-21 için testleri tamamladı, seri imalat başlıyor

Güney Kore, yeni nesil savaş uçağı projesi KF-21 Boramae için test aşamalarını iki yıllık sürede başarıyla tamamladı. Tasarım ve üretimi gerçekleştiren Korea Aerospace Industries (KAI) ile önümüzdeki günlerde imzalanacak anlaşma sonrasında seri imalat başlayacak. 

Hedef, üretimin bu yılın ilk yarısında başlaması. Ardından uçaklar Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmeye başlanacak.

İlk uçuşunu gerçekleştirdiği 19 Temmuz 2022’den bu yana Koreliler test programı için kısa sürede bazıları çift kişilik toplam 6 adet KF-21’i üretti. Yaklaşık bir buçuk yılda, silah atışları dahil bir çok test tamamlandı. 

Kalan tek test olan soğuk hav testlerinde özel iklimlendirilmiş hangarda KF-21 adeta ‘dondurulacak’. Bu testin de şubat ayı sonuna kadar bitirilmesi öngörülüyor.

Hızlı süreç

Güney Kore Hava Kuvvetleri ve KAI ortaklığında yapılan testlerin çok hızlı bir süreçte devam etmesi dikkat çekti. Hava Kuvvetleri’nin de onayının ardından uçağın seri imalat için hazır olduğu kararı alındı.

Güney Kore Hava Kuvvetleri, F-4 ve F-5 uçaklarının yerini almak üzere FA-50 jet motorlu eğitim-taarruz uçağı konseptinden sonra KF-21’e 2001 yılında başlamıştı. Uçağın ilk etapta 4,5’uncu nesil olarak yeni sistemlere sahip olması, ardından da motor teknolojisi ile 5’inci nesil tasarım haline getirilmesi planlanıyordu.

Endonezya ortaklığında mali sorunlar çözülüyor

Uçağın yüde 20’lik ortağı ise Endonezya, KF-21’in 4,5’uncu nesil modelinden alacak olan Endonezya, uzun bir süredir Güney Kore’ye borçlarını ödeyememesi sonrasında ortaklık hakkında soru işaretleri oluşmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Endonezya, Güney Kore ile işbirliği içinde geliştirilmekte olan KF-21 Boramae savaş uçağı projesinin ortak geliştirilmesiyle ilgili ödenmemiş borcu ele alma taahhüdünü yineledi.

Güney Kore ve Endonezya arasındaki işbirliğinde projenin toplam değeri 6,5 milyar dolar.

Anlaşmaya göre, ödemelerin yüzde 20’sinden Endonezya sorumlu. Ancak, finansal kısıtlamalar nedeniyle Endonezya taahhütlerini yerine getiremedi. Ancak Endonezya, Rafale savaş uçaklarını almasına rağmen projede yer almaya devam etme kararlılığını bir kez daha yineledi.

Endonezya bu yıl içinde ilk taksit olan 80 milyon doları ödecek. Arkasından yeni bir ödeme planlaması yapılacak.

Plana göre Endonezya 2026’ya kadar 48 ila 50 adetlik uçak alımını planlıyor.

Polonya ilgisi

FA-50 hafif avcı uçağını satın almak da dahil olmak üzere Güney Kore ile önemli savunma anlaşmalarına sahip olan Polonya, KF-21 Boramae programına katılım için gerçekçi bir olasılık olarak da görülüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu