Tatbikat

EFES Tatbikatı’nda hangi yeni yerli sistemler ön plana çıkıyor?

İzmir’de yapılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük tatbikatlarından biri olan EFES-2024’e yerli ve milli sistemler damgasını vurdu. İşte katılımcılar ve kullanılan ürünler.

Türkiye’nin en büyük müşterek tatbikatı olma özelliği taşıyan EFES-2024, Seferihisar/İZMİR’de başladı. 50 ülkeden bin beş yüzü aşkın yabancı personelin katıldığı tatbikatta TSK unsurları ile birlikte toplam 11 bin personel görev alıyor.

47 savunma şirketi

Ayrıca tatbikat alanında, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda 47 savunma sanayii firması tarafından yerli ve millî imkanlarla üretilen ve TSK envanterinde bulunan ürünlerin sergilendiği Savunma Sanayii Ürünleri Sergisi de yer alıyor.

50 Ülkeden 1.567 Personel Katılımı

Son yılların en geniş katılımlı EFES/24 Tatbikatı’nda kullanılan yerli ve millî ürünler ile Savunma Sanayii Ürünleri Sergisi’ne ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Görgün açıklamasında şunları kaydetti:

EFES-2024 Tatbikatı kapsamında, yerli ve millî imkân ve kabiliyetler ile inşa edilmiş olan çok sayıda platformumuz ve platformlarımıza entegre radar, elektro-optik, mühimmat, alt sistem, faydalı yük, elektronik bileşen ve yazılımlarımız ile savunma sanayiimiz tarafından geliştirilen birçok yerli ve millî ürün de yer almaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde bulunan ürünlerin sergilendiği Savunma Sanayii Ürünleri Sergisi, ülkemizin savunma sanayii alanında ulaştığı noktayı tüm dünyaya göstermek açısından mühimdir.

Bu vesileyle tatbikatın tüm planlama ve icra safhalarında büyük bir özveriyle görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kıymetli personeli ile, geliştirip ürettikleri yerli ve millî sistemleri güvenlik güçlerimizin hizmetine sunan ana yüklenicilerimize, alt yüklenicilerimizeve KOBİ’lerimize üstün gayretlerinden ötürü teşekkür ediyorum.

Tatbikat, SİHA’lardan, helikopterlere, savaş gemilerinden, mühimmatlara, elektronik harp sistemlerinden radar sistemlerine kadar birçok sistemi geliştirip üreterek güvenlik güçlerimizin hizmetine sunan Türk savunma sanayii firmalarının kabiliyetlerinin katılımcı ülkeler tarafından sahada görülmesine olanak sağlayacak.

ASELSAN 70’e yakın sistemle EFES-2024’te

ASELSAN da ürün yelpazesinde bulunan elektronik harpten haberleşme sistemlerine, elektro-optik sistemlerden komuta kontrol ekipmanlarına kadar 70’e yakın sistemi ile Doğanbey Tatbikat Bölgesindeki Savunma Sanayi Sergisinde yer alıyor.

Tatbikat sahasında milli imkanlarla geliştirilen 600 Gece Görüş Clip-On, MİLKAR-3A3 Bant ET Sistemi, Silah Tespit Radarı, SERHAT Havan Tespit Radarı, 81 mm Havan Sistemi, KORKUT 35 mm Silah Sistemi gibi ürünler kullanılıyor. Sergi alanında da ASELSAN üretimi TAKKS Manevra Yönetim Sistemi, Kocatepe Muhabere Sahası Yönetim Sistemi, MİDAS Akustik Sensör Sistemi, İHTAR Anti-Drone Sistemi, Karakulak Mobil HF ED Modeli, Sancak Mobil HF ED Modeli, Puhu Mobil V/UHF Dinleme Kestirme Modeli, Cetvel-300 Lazer Mesafe Ölçme Cihazı, ASELFLIR 600 EO Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ve Tolun Mühimmatı gibi son teknolojiye sahip sistemler sergileniyor. Tatbikatta ASELSAN’ın sınır güvenliğine yönelik çözümleri için de ayrı bir stant oluşturuldu. Bu stantta ASELSAN’ın milli imkanlarla geliştirdiği AURA Çok Fonksiyonlu Gözetleme Radarı, Karakurt EO Sensör Sistemi, Şahin Fiziki İmha Sistemi gibi ürünleri yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılıyor.

Akyol: Caydırıcı gücümüzü gösteriyoruz

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, EFES-2024’ün Avrupa’nın en büyük tatbikatları arasında yer aldığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“EFES-2024 Tatbikatı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcı gücünü dünyaya gösterdiği en önemli tatbikatlar arasında bulunuyor. Tatbikata beş kıtadan 48 dost, müttefik ve kardeş ülkemiz katılıyor. Bizde ASELSAN olarak en iyi ve en ileri teknolojilerimizle EFES-2024’ün en büyük katılımcıları arasında yer alacağız.

Harp sahasında güvenlik güçlerimize büyük kabiliyetler kazandıran sistemlerimiz, EFES-2024’te kullanılıyor. Tatbikatta görev alan uçan, yüzen ve yürüyen tüm platformlarda çok sayıda ASELSAN sistemi aktif olarak çalışıyor. Dünya çapında başarısı kanıtlanmış, yüksek teknolojiye sahip ürünlerimizle oyun değiştirmeye devam edeceğiz. İhracat potansiyeli yüksek sistemlerimizle hem Türk Silahlı Kuvvetlerimizin hem de dost ve müttefik ülkelerin yanında olmaya devam edeceğiz.”

HÜRJET, HÜRKUŞ ve GÖKBEY tatbikata katılıyor

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından özgün imkanlarla geliştirilen platformlar ilk kez tatbikatta havalanacak.

ANKA ve AKSUNGUR İnsansız Hava Araçlarıyla T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’nin ardından, HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ve HÜRKUŞ Temel Eğitim Uçağı ile GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri ilk kez bir tatbikatta boy gösterecek.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ege Bölgesi’ndeki en büyük birleşik müşterek tatbikatı olan Efes-2024 tatbikatına yerli ve yabancı birçok gözlemci katılacak.

23-30 Mayıs tarihleri arasında Seferihisar atış sahasında gerçekleşecek tatbikata geniş ürün yelpazesi ile katılan TUSAŞ, ANKA İnsansız Hava Aracı’nın birebir ölçekli maketini sergileyecek.

Öte yandan alanda, Milli Muharip Uçak KAAN, ANKA III Muharip İnsansız Uçak Sistemi, HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ve T929 ATAK II helikopterinin 1/7 maketleri de yer alacak.

TUSAŞ’tan gövde gösterisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mayıs’ta tatbikat alanında yapacağı konuşma sonrası TUSAŞ tesislerinde geliştirilen hava araçları geçiş yapacak.

Test uçuşlarının ardından ilk kez Ankara’dan ayrılarak Samsun’a giden ve 19 Mayıs törenlerinde gösteri uçuşu gerçekleştiren HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri ile önemli bir ihracat başarısı yakalayarak ülkemize değer kazandıran HÜRKUŞ Temel Eğitim Uçağı Seferihisar atış sahasında katılımcıları selamlayacak.

Ayrıca TUSAŞ üretimi T129 ATAK Helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçları Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde tatbikatta sahne alacak.

Milli Korvetler EFES-2024’e Güç Veriyor

STM’nin milli imkanlarla donattığı savaş gemileri ve taktik mini İHA sistemleri, EFES-2024 Tatbikatı kapsamında, aktif olarak görev alıyor. STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı, Türk Donanması’na bugüne kadar dört adet teslimi gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk milli korvet projesi MİLGEM Ada Sınıfı’nın çeşitli gemileri, tatbikatın fiilî atışlı arazi safhasında görevini başarıyla yerine getiriyor.

STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı, Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi ile donatılan, Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk gemisi TCG PİRİREİS de tatbikatta yer alıyor. STM’nin milli ve modern sistemlerle modernize ederek ömürlerini uzattığı AY, PREVEZE ve GÜR sınıfı denizaltılar da EFES Tatbikatı’nda Türk Donanması’na güç veriyor.

STM’nin milli imkanlarla geliştirdiği taktik mini İHA sistemlerinin de tatbikat kapsamında TSK tarafından kullanılması planlanıyor.

TCG İSTANBUL ve STM500 Denizaltısı Efes’te Boy Gösterecek

Tatbikat kapsamında açılan “Savunma Sanayi Sergisi”nde, TSK’nın etkinlik ve caydırıcılığının artmasına katkı sağlayan milli ve modern sistemler de yerli-yabancı heyetlere tanıtılacak. STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, Türkiye’nin ilk milli fırkateyn projesi MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn (TCG İSTANBUL), STM’nin kendi öz kaynakları ile başlattığı, Türkiye’nin ilk küçük boyutlu milli denizaltı projesi STM500 ve sürat-manevra gücü yüksek, satıhtan satıha güdümlü mermilerle hücum geliştirebilen STM MPAC Hücumbotu, STM standında yerini alacak.

Taktik mini İHA sistemlerinde ise; TSK’nın 2018 yılında envanterine giren, özellikle terörle mücadelede etkin görev alan ve 10’dan fazla ülkeye ihraç edilen Türkiye’nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU, Türk güvenlik güçlerinin envanterine 2022 yılında giren, mühimmat bırakan İHA BOYGA, Türkiye dahil üç ülkede görev yapan milli gözcü İHA TOGAN ve geçen yıl ihracat başarısına imza atan sabit kanatlı milli vurucu İHA ALPAGU, tatbikatta heyetler tarafından STM standında yakından incelenecek.

Güleryüz: Mavi Vatan ve Gök Vatan’ın Milli Teknolojileriyle Yerimizi Aldık

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Kahraman Ordumuz, bölgemizin en büyük birleşik ve müşterek tatbikatı olan EFES’te, imkan ve kabiliyetlerini göstermenin yanı sıra, yerli ve milli imkanlarla üretilen savunma sanayii ürünlerimizi de etkin şekilde kullanarak, dünyanın dört bir tarafından gelen yabancı askerlere yakından tanıtma imkanı sağlıyor. STM olarak bizler de Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde, Mavi Vatan ve Gök Vatan için geliştirdiğimiz milli savaş gemilerimiz ve taktik sahada sürprizler yaratan mini İHA sistemlerimizle, EFES Tatbikatı’nda Mehmetçiğimize güç vermekten onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

MENSAN Savunma, Türkiye’nin İlk Fansız Soğutmalı Konsoluyla katılıyor

MENSAN Savunma, geliştirdiği Türkiye’nin ilk SESSİZ ve FANSIZ soğutma sistemine sahip kompakt konsolu KONMEN K-202’yi, 23-30 Mayıs tarihleri arasında, tatbikat kapsamında düzenlenecek Savunma Sanayii Sergisi’nde, yurt içi ve yurt dışından gelen kullanıcıların ilgisine sunuyor.

MENSAN Savunma’nın sergileyeceği ürünler arasında, çok amaçlı operatör konsolları ve NTP uyumlu analog/dijital saatler de yer alacak. MENSAN Savunma, EFES-2024 Tatbikatı’nda, çözüm ortağı olmayı hedeflediği firmalar ve tatbikata katılacak yabancı konuklarla iş birliği olanaklarını da değerlendirecek.

Yerlileştirme Projesi Kapsamında Geliştirildi

MENSAN Savunma Yönetim Kurulu Başkanı M. Şerafettin Mendi, KONMEN K-202’nin, bir yerlileştirme projesi olarak tasarlanıp geliştirildiğini söyledi. Deniz harbinin, dünyada artık daha küçük; ama üstün kabiliyetli platformlar aracılığıyla yapıldığını belirten Mendi, “Ülkemizde, özellikle denizaltılar gibi hareket alanının sınırlı olduğu platformlarda kullanılacak kompakt ve tamamen sessiz bir konsola ihtiyaç olduğunu görerek bu alanda AR-GE çalışmalarına yoğunlaştık. Deniz platformlarının yanı sıra hava ve kara platformlarında da kullanılabilecek KONMEN K-202, Türkiye’de ilk kez yerli, milli ve özgün olarak geliştirilmiş bir ürün. Yalnızca ülkemiz için değil, sıcak ve nemli iklime sahip ülkelerin çeşitli platformları için de FANSIZ soğutma sisteminin çok büyük bir ihtiyaç olduğunun farkındayız. Yurt dışında katıldığımız fuarlarda ürünümüzden bahsederken gördüğü ilgi de bunu kanıtlıyor. İlerleyen günlerde, KONMEN K-202’nin ihracatına yönelik adımlar da atacağız.” dedi.

KONMEN K-202 Kompakt Konsol

MENSAN Savunma’nın özgün mühendislik eseri olarak ortaya koyduğu KONMEN K-202’nin en önemli özelliği, FANSIZ iki fazlı soğutma sistemine sahip olması. MIL-STD-810G ve MIL-STD-461E standartlarına uygun tasarlanan konsol, hava akışının olmadığı ortamda, azami yükle, 50C° sıcaklıkta dahi görevini sorunsuz bir şekilde yerine getirebiliyor.

Mendi, ürünün başarısını, “TÜBİTAK SAGE” ve “HAVELSAN İstanbul” tarafından yapılan testlerden başarı ile geçmiş, yüklenen ADVENT SYS (Savaş Yönetim Sistemi) Konsol yazılımı programına başarılı bir şekilde uyum sağlamış, HAVELSAN yetkililerinden büyük beğeni almış, özellikle 50C° ortam sıcaklığında ve tam yük altında bile sistemin kendini fansız olarak soğutup, sistem sürekliliğini sessizce sağlayabilmesi kullanıcıları etkilemiştir sözleriyle özetledi.

Açık mimarisi ve küçük boyutları sayesinde, sınırlı alana sahip deniz, hava ve kara platformlarında kullanılabilen KONMEN K-202, yeni nesil özellikleriyle kullanıcısına savaş yönetim, komuta kontrol ve durumsal farkındalık sistemlerinde güncel teknolojilere uyumluluk, entegrasyon, ergonomi ve hız avantajı sunuyor. Yine MENSAN Savunma tarafından geliştirilmiş ve gömülü yazılım entegre edilmiş akıllı güç dağıtım birimine (IPDU) sahip olan konsol, müşteri isterlerine göre konfigüre edilebiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu