Tatbikat

Air Defender 2023’e katılan Türk uçakları yurda döndü

12 Haziran’da başlayan NATO tarihinin 250’den fazla uçak katılımı ile en büyük hava kuvvetleri tatbikatı Air Defender 2023 Tatbikatı 22 Haziran’da sona ererken, tatbikata katılan Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar ve personel de yurda geri döndü.

12- 22 Haziran 2023 tarihleri arasında Almanya’da düzenlenen Air Defender 2023 Tatbikatı’na katılan Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklar ve personel, tatbikatta gerçekleştirdiği farklı görevlerin ardından yurda geri döndü.

Konuya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“12-22 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen Air Defender 2023 Tatbikatı’na katılan Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklar ve personelimiz geri intikal etti. Tatbikat süresince müttefikler ile birlikte eğitimler yapan 151’inci Filo Komutanlığı günde iki blok olarak gerçekleştirdiği uçuşlarda farklı tipte görevler icra etti. Personelimiz tatbikat esnasında düzenlenen spor müsabakalarına da katıldı.”

En büyük katılımcı ABD

Tatbikatın en büyük katılımcısı ABD Hava Kuvvetleri. Bölgeye Atlantik Okyanusu’nu açarak 110 uçak intikal etti. NATO üyelerinden de 80’in üzerinde uçak bölgeye geliyor. 12 Haziran’da uçak sayısı 250’yi aşmış olacak.

İsveç ve Japonya da katılıyor

Tatbikata henüz Türkiye’nin onay vermemesi nedeniyle NATO’ya katılamayan İsveç de uçak gönderdi. Bölücü terör örgütü konusunda bir türlü beklenen adımı atmayan İsveç için halen Türkiye gerekli onayı vermemiş durumda.

Japonya ise özellikle Çin tehdidi nedeniyle bölgedeki gelişmeleri dikkatle izliyor ve Air Defender 2023’e katılıyor.

Hangi görevler yapılıyor

Hava üstünlüğünün elde edilmesi, kırmızı kuvvetlerin hava savunma sistemlerinin bertaraf edilmesi ve ortak operasyon konusunda yeteneklerin geliştirilmesinin hedeflendiği Air Defender 2023’te 20’den fazla uçak tipi görev yapıyor.

Bu uçak tipleri arasında F-35’ler, Eurofighter, F-18, F-16, A-10, Gripen gibi modeller bulunuyor. Organizasyonda günlük ortalama 250 civarında sorti yapıldı.

İki ayrı bölüm

Tatbikatın birinci bölümü Almanya’da yapıldı. Bunu Doğu Avrupa’daki kısım izledi. Tatbikatın Doğu Avrupa’daki bölümünde bu bölgedeki müttefik ülkelerin uçaklarının görev uçuşlarının yanı sıra NATO’ya ait AWACS havadan erken uyarı ve ihbar uçakları görev yaptı. AWACS uçakları da ittifakın doğu kanadı üzerinde her gün uçuşlar yaptı.

151. Filo

151’inci Filo, hava savunma sistemlerinin bastırılması amacıyla SEAD olarak adlandırılan özel bir görev yerine getirdi. Bu uçuşlarda F-16’lara HARM olarak adlandırılan özel füzeler takıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu