Sportif Havacılık

Ultralight Pilot Lisansı ne kadar?

Uzun yıllar önce ultralight veya microlight hava araçları dendiğinde akla borudan gövde, bez kanatlar gelirdi. Günümüzün özellikle ultralight hava araçları artık yüksek performansları dikkat çekiyor. Bir ultralight ne kadar? Hangi eğitim sonrasında lisans alınabiliyor? Deneyimli Öğretmen Pilot Fevzi Ak ile ‘ultralight’ları konuştuk…

Ultralight’ların son yıllarda gelişimi ile maliyetlere de olumlu anlamda yansıdı. Günümüzde yaklaşık 50 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla bu tür hava araçlarına ulaşabilmek mümkün. Üst limit ise tabi ki  talep edilenlere göre değişmekte birlikte 250 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor.

İki kişilik ultralightlar, günümüzde yüksek performansları ile dikkat çekiyor. Dünya turu atanlar, çok uçun süre uçuş yapanlar sayesinde limitler başka yöne doğru gidiyor. 

Lisans 6 bin 500 Euro

Ultralight Pilot Lisansı maliyeti ülkemizde yaklaşık 6 bin 500 Euro civarında. 45 saatlik yer dersinden sonra 25 saatlik uçuş dersi alınması, eğitimin sonunda da yalnız uçulması gerekiyor. Lisans, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği kontrol pilotu ile çıkılacak son uçuşun ardından veriliyor.

Tabi ki her hava aracında olduğu gibi “Ben eğitim aldım bu iş tamam” demek doğru değil. Bol bol uçmak, bu konuda iyi öğretmenler eşliğinde zaman zaman tazeleme yapıp acil durumlarda neler yapılabileceğini çalışmak büyük önem taşıyor.

Ultralight uçuş maliyetleri

Ultralight’ların ulaşılabilir olmasında en büyük faktör aslında fiyat ve performans. Ultralight’lar, otomobil benzini ile uçuyor. Saatlik yakıt harcaması 10-15 litre civarında. 

Öğretmen Pilot Fevzi Ak, Tolga Özbek’in sorularını yanıtladı

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu