Sportif Havacılık

TC-UHE kit uçak ilk uçuşunu Sivrihisar’da yaptı

Geçtiğimiz yıl kasım ayında ilk motor çalıştırmasını yapan TC-UHE tescilli SD-1 Minisport kit uçak, 12 Mart 2020’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Hakan Ertan’ın yüzde 51’i hazır kitten, geri kalanını da kendisinin imal ettiği ‘kit uçak’ başarıyla uçtu.

Tecrübe pilotluğunu da Hakan Ertan’ın yaptığı uçağın ilk uçuşuna Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Uçuşa Elvirişlilik Dairesi Başkanlığı Sertifikasyon Bölümü’nden İbrahim Saraç ve Nazım Çağlayan da eşlik etti. 

Üretim çalışmalarının Sivrihisar Havacılık Merkezi’nde gerçekleştirildiği ve geçen yıl yapılan Sivrihisar Air Show’da da sergilenen uçak, Çek amatör havacı Igor Špaček tarafından tasarlandı. Farklı modelleri bulunan uçakta Hakan Ertan burun tekerlekli modeli imal etti.

 

Tek kişilik, alttan kanatlı uçağın ana gövde ve kanat malzemesi ahşap ve kompozitten oluşuyor. Kanat açıklığı 6 metre. Toplam kanat alanı ise 6 metre kare. Uçak için motor gücü 24 ila 50 beygir arasında değişen motorlar kullanılabiliyor. 

Boş ağırlığı 110 kilogram, maksimum kalkış ağırlığı ise 240 kilogram olan uçak, 34 litre yakıt deposu hacmine sahip. Saatte en fazla 190 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Seyir sürati ise 155 km/saat.  

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ellerinize sağlık. Emniyetli uçuşlar. Hakan Beye bir sorum var acaba kaç saatte üretimi yaptı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu