Mustafa Yavuz gyrokopter ile en uzağa uçan Türk Pilot oldu
Uzun yıllardır gyrokopter tipi hava aracı ile uçuşlar gerçekleştiren Mustafa Yavuz, yaklaşık iki ay süren uzun uçuş turunu tamamladı. 9 Ağustos’ta Çorlu Havalimanı’ndan yola çıkan Yavuz, uçuşları sırasında 10 bin 224 kilometre yol kat etti.
Bu uçuş ile Mustafa Yavuz, gyrokopter ile en uzağa uçan Türk pilotu oldu. Uçuş, TC-UMY tescilli gyrokopter ile gerçekleştirildi.
Amatör havacı Mustafa Yavuz, uzun yıllardır bu yana gyrokopter ile uçuşlar yapıyor. Bu yıl kendine önemli bir hedef koyan Yavuz, her yıl ABD’de düzenlenen Oskosh Havacılık Gösterileri’ne Türkiye’den gitmeyi hedefledi.
ABD’ye hedeflemişti
Rekor uçuş için uzun süre hazırlanan Mustafa Yavuz, Kuzey Atlantik Okyanusu’nu İskoçya-Faroe Adaları-İzlanda-Grönland rotasını izleyerek aşmak ve Kanada üzerinden ABD’ye ulaşmayı hedeflemişti.
Ne yazık ki planladığı tarihte yola çıkamadı. Mustafa Yavuz, 9 Ağustos’ta uçuşuna Çorlu Havalimanı’ndan pasaport işlemlerini tamamlayarak başladı. Önce kuzeye doğru uçtu. Ardından Finlandiya’da kutup çizgisine kadar gyrokopteri ile gitmeyi başardı.
Kuzey Buz Denizi’ni aşarken özel ekipman ve kıyafet kullandı. Daha sonra tekrar güneye indi.
İtalya’ya doğru batıya uçan Mustafa Yavuz, ardından tekrar Balkanlara dönerek 1 Ekim’de çıkış yaptığı Çorlu Havalimanı’na ulaştı.
Uçuşlar sırasında 17 ülke kat eden Yavuz, 24 meydana da iniş kalkış gerçekleştirdi.
Gyrokopter nedir
Son yıllarda giderek popüler hale gelen gyrokopter aslında 1930’lu yıllarla tasarlandı. İki kişilik ultralight sınıfı hava aracı, gücünü kokpitin hemen arkasında bulunan motordan ve pervanenin çevrilmesi ile alıyor.
Hava aracının üzerinde ana rotor, kalkış sırasında rüzgarın da etkisi ile dönerek belirli bir süratten sonra devreye giriyor.
Gyrocopterin uçuş prensipleri daha çok sabit kanatlı hava araçlarına benzese de döner kanatlı hava araçlarının avantajlarından da faydalanmakta.
Gyrokopterlerin bir başka özelliği türbülans ve rüzgara karşı duyarlılığının düşük olmasıdır. Buda Gyrokopterin ayırı rüzgarlı hava şartlarında uçmasına olanak sağlamakta.
Jandarma tarafından kullanılıyor
Jandarma Genel Komutanlığı, düşük operasyon maliyetlerine sahip gyrokopterlerin bu yıl önemli kullanıcılarından biri olmuştu. Jandarma Havacılık, hava aracı filosuna Alman AutoGyro imalatı Cavalon tipi gyrokopterlerden katmıştı.
İki pilotun yan yana oturduğu hava aracında Jandarma 145 beygirlik Rotax motoru tercih edilirken hava araçlarında kamera sistemi de yer alıyor. Anlık takip yapabilen kamera sistemi, çektiği görüntüleri yere göndererek canlı takip gerçekleştirilmesine imkan tanıyor.
Kameralı takip
Kamera ile trafik, asayiş uçuşları yapılıyor. Toplam 6 saat havada kalabilen gyrokopter ile saatte 165 kilometre hızla uçabiliyor. Gyrokopterin menzili ise 600 kilometreye kadar çıkabiliyor.
Hava aracı 110 metrelik pistten havalanabiliyor.