Sportif Havacılık

Kara Havacılık ‘gyrokopter’ mi alıyor?

Ankara semalarında geçtiğimiz günlerde Flightradar24’te ilginç bir trafik yansıdı. Ankara’da Kara Havacılık Komutanlığı tarafından kullanılan Güvercinlik Meydanı çevresinde D-MCAU tescilli bir hava aracı uzun süre uçuş gerçekleştirdi.

Göklerdeyiz.net sitesi tarafından tespit edilen Alman tescilli bu hava aracı bir ‘gyrokopter’di… Cavalon marka gyrokopter, kapalı bir kokpite sahipti. Uçuş akıllara “Acaba Kara Havacılık gyrokopter mi alıyor? Tanıtım uçuşu mu gerçekleştirildi” sorusu akla geldi.

D-MCAU tescilli gyrokopter daha önce de Türk Hava Kurumu’nun Eskişehir İnönü’deki tesislerinde uçmuştu.

Güvercinlik meydanı

Uzun yıllar Kara Havacılık Komutanlığı’nın ana merkezi olan Güvercinlik’te sürdürülen uçuş eğitimi geçtiğimiz yıllarda Isparta Havalimanı’nda tamamlanan tesislerinden ardından taşınmıştı. Güvercinlik’te helikopterlerin bakım merkezi olan Kara Kuvvetleri 5’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı bulunuyor.

Güvercinlik aynı zamanda Jandarma Havacılık Komutanlığı’nın da ana merkezi.

Gyrokopter nedir

Gyrokopter, tek veya iki kişilik, sportif havacılıkta kullanılan bir hava aracı. Açık veya kapalı kokpite sahip hava aracında motor pilotların arkasında yer alıyor. Kokpitin üzerinde bulunan paller ise motora bağlı değil.

Yerde hızlanma veya önden alınan rüzgarda birlikte dönmeye başlayan paller kaldırıcı yüzey oluşturarak gyrokopterin çok kısa mesafede havalanmasını sağlıyor. Hava aracının özellikle yan rüzgar limitlerinin yüksek olması dikkat çekiyor.

Bu açıdan gyrokopter konusuna ülkemizde ilgi büyük.

 

Geçtiğimiz günlerde askeri helikopter eğitim merkezi ve bakım onarım üssü olarak bilinenGüvercinlik Havalimanı’nda turlayan,ve uçak takip sitesi FR24 sitesinde beliren D-MCAU tescilli AutoGyro Cavalon tipi bir cayrokopter ( gyrocopter ) dikkatleri çekti. Haftanın hemen her günü meydandan kalkış yaparak meydan turu atan aracın eğitim uçuşu yaptığı tahmin ediliyor.

Yapılan uçuş hakkında henüz bir açıklama yapılmazken cayrokopterin Jandarma Havacılık, Türk Kara Kuvvetleri ya da Türk Hava Kuvvetleri gibi birliklerden birine ait olabileceği ve tahmin ediliyor.

Cayrokopterler hem tek hem çift kişilik bir hava aracı olup helikopter gibi dikine iniş klakış yapbilme kabiliyetine sahip hafif bir hava aracıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu