ÇevreHaberler

Sıfır emisyon için Air France KLM’den önemli hedef

Air France KLM Group, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyona ulaşma hedefine ek olarak, 2035 için de CO2 azaltma hedefleri belirlemeyi taahhüt etti.  Ülkemiz tarafından da kabul edilen Paris Anlaşması’nın küresel ısınmanın 1,5°C’yi geçmemesi hedefiyle de uyumlu bu taahhütle, küresel ısınmanın zorluklarına karşı şeffaf ve sorumlu bir yaklaşımın parçası olarak çevresel ayak izlerini azaltmak için çabalarını sürdüreceğini açıkladı.

Air France KLM Group’un dünyayı karbondan arındırma stratejisindeki önemli yeni adımlarından biri de, küresel ısınmayı 2°C’nin altına düşürmeyi hedefleyen, Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) tarafından kurulan bağımsız bir kuruluş olan Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (Science- Based Targets Initiative,  SBTİ)  ile birlikte ortak bir çalışma yürütmesidir.

Açıklayan ilk Avrupa havayolu oldu

SBTİ, şirketlerin CO2 emisyonlarını azaltma hedeflerini bilimsel yaklaşımlara  ve kriterlere göre değerlendiren, kontrol eden ve bu hedeflerin Paris Anlaşması ile uyumlu olmasını sağlayan bir kuruluştur.  SBTİ ile imzalanan taahhüt mektubu ile Air France KLM Group CO2 emisyonu azaltma hedeflerini doğrulayan ilk Avrupa havayolu gruplarından biri oldu.

Air France-KLM Group CEO’su Benjamin Smith, ” Acil müdahale gerektiren İklim Değişikliği, şüphesiz bugün sektörümüzün karşılaştığı en büyük zorluk. Grubun ve havayollarının tüm çalışanları, çevresel ayak izlerini azaltmak için uzun yıllardır çalışıyor, ancak şimdi daha sürdürülebilir bir hava taşımacılığına geçişimizi hızlandırmamız gerekiyor. SBTi taahhüdü, karbon emisyonunu azaltma hedefimizi bilimsel olarak tartışılmaz  bir çerçeveye yerleştirerek bunu başarma kararlılığımızı göstermektedir. Bu taahhüdü imzalıyoruz çünkü bu geçişi çalışanlarımız, müşterilerimiz ve tüm paydaşlarımızla birlikte toplu olarak gerçekleştirme yeteneğimize güveniyoruz.”dedi

Karbon arındırma hedefleri

Sürdürülebilir çevre anlayışı çerçevesinde, Air France-KLM Group’un dünyayı   karbondan arındırma hedefleri  temel olarak şöyledir:

• KLM Group havayollarının filosunu %20 ile %25 daha az CO2 yayan yeni nesil uçaklarla yenilemek için iddialı bir plan yaptı ve 2019 ve 2021 yılları arasında, filo yenilemeye 2,5 milyar avro yatırım yaptı.

• Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının (SAF) kullanımı hiç şüphesiz ki karbon salınımın önüne geçme de önemli bir yer tutmaktadır.  Bu fosil olmayan yakıtlar, döngüsel bir ekonomide endüstriyel ve evsel atıklardan üretilir ve insan gıda zinciri ile rekabet etmez. Air France ve KLM, tüm yaşam döngüsü boyunca sera gazı emisyonlarını ortalama %80 oranında azalttıkları için hava taşımacılığının karbondan arındırılmasında kilit rol oynayacak olan bu yakıtların kullanımında öncü olmuştur. Bugün Grup, Avrupa’da gerçek bir sürdürülebilir havacılık yakıtı endüstrisi yaratarak bu yakıtları miktar ve fiyat açısından daha erişilebilir hale getirmek için çalışmaktadır.

• Daha doğrudan hedefleri tercih ederek ve yakıt tüketimini sınırlayan prosedürler uygulayan Grup, daha hafif uçak, tek motorlu taksi ve sürekli iniş gibi operasyonlarında da daha fazla verimlilik arayışı içindedir. Bununla birlikte, Air France ve KLM, 2030 yılına kadar kara operasyonları için de karbon nötr olma hedefini belirlediler.

Ayrıca, karbonsuz havacılık için yenilikçi çözümler geliştirmeye kendini adamış durumda olan Air France KLM Group, tüm sektörü harekete geçirerek, uçak tasarımı ve bakımı, motorlar ve sentetik yakıtlar sektörlerini de kademeli bir değişime çağırıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu