Haberler

Rötarlar yeniden başlayabilir, kontrolörler insiyatif almama konusunda kararlı

Hava Trafik Kontrolörleri, Türkiye’nin Eurocontrol’den aldığı üst geçiş bedellerinin tazminat olarak verilmemesi konusunda yeniden ‘insiyatif almama’ adımı atmaya doğru gidiyor. Ulaştırma Bakanı ile daha önceden yapılan görüşmelerin ardından durdurulan bu adım sonrasında yeni bir gelişme olmaması, sürecin 31 Mart seçimleri sonrasına atılması, havacılık sektörü için ciddi bir sorun oluşturması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan HTKSEN, geçen yıl eylül ayında başlatılan İnsiyatif Almadan Çalışma (İAÇ) faaliyetlerine ilişkin yapılan görüşmelerde öne çıkan maaş düzenlemesi önerisi, diğer birimlerin talepleriyle genişletilmiş ve seçim sonrasına ertelendiğine dikkat çekerek şu gelişmeyi paylaştı:

“Bilindiği üzere hava trafik kontrolörlerimizin özlük hakları, ülkemizin çıkar ve menfaatleri doğrultusunda Eylül ayı itibarıyla İAÇ faaliyetine başlanmış, Sayın Bakanımızla yapılan görüşme akabinde bu faaliyetimize iyi niyet çerçevesinde ara verilmişti.

Akabindeki süreçte, kurumumuzca seyrüsefer (havacılık) tazminatına ilişkin bir çalışma başlatılmış ancak hava trafik kontrolörleri için pilotlara denk bir oran sözüyle birlikte, kurumdaki diğer birimler de mahiyeti saklı oranlarda bu taslak çalışmasına dahil edilmiş, sonrasında yöneticilerimizce yaklaşan yerel seçimler gerekçe gösterilerek mezkur taslağın seçim sonrasında ele alınacağı ifade edilmiştir.

Büyük bir beklenti içerisinde olunan bir süreçte yaşanan bu öteleme, derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Bununla birlikte, EUROCONTROL prensipleri çerçevesinde seyrüsefer kapsamında sunulan hizmet nispetinde alınan bir ödeme kaleminde, temelinde ATC olan bir doktrinde taslağın da buna uygun olması ve ATC’yi temel alarak inşa edilmesi, diğer birimlerle arasında uluslararası standartları ölçüt alan bir skala bulunması zarurettir.

İşaret edilen seçim sürecinin hemen sonrasında bu içerikte bir taslağın ivedilikle yasalaşmamasının, aldıkları inisiyatifler ve üst düzey performanslarıyla Türk hava sahasında kırılan rekorların altına imza atan hava trafik kontrolörlerimizde büyük bir infial uyandıracağı ve bunun neticesinde oluşabilecek bir tepkinin yaklaşan yaz trafiğinin yoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda havacılık sektörünü derinden etkileyebileceği aşikardır.

Bu çerçevede önümüzdeki süreçte atılacak adımlar, ilgili paydaşlar ve üyelerimiz ile istişare neticesinde belirlenecektir.

Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Gecikmelere neden olmuştu

Kontrolörlerin insiyatif almadan çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz aylarda ciddi aksamalara neden olmuştu. Bu durum yolcuya rötar olarak yansırken havayolları da yakıt başta olmak üzere ek maliyetlerle karşılaşmıştı.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu