Türk Savunma Sanayi

TUSAŞ’ın rüzgar tüneli için dev pervanelerin montajı başladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) en önemli yatırımlarının basında Ankara’daki tesislerindeki Rüzgar Tüneli geliyor. Her biri 10,6 metre ila 4,9 metre uzunlukları arasında yer alan rüzgar tüneli içindeki hava aktımını simüle edecek dev pervanelerin montajı başladı. Bu pervaneler saniyede 180 metre hızla hareket eden hava akımı oluşturacak. Tesis gelecek yıl hizmete girecek.

12 adet pervane

Toplam 14,5 MW güç ile harekete geçecek toplam 12 adet pervane, rüzgar tüneli içinde hava araçları veya test edilecek model üzerinde hava akımı sağlayacak. Bu amaçla pervanelerin boyutları 4.9 x 3.7 metre, 6.4 x 4.8 metre ve 10,5 x 5.6 metre arasıda değişiyor.

Montajı uzman ekipler tarafından yapılan pervanelerin ardından dış yapıya geçilecek. Rüzgar Tüneli’nde ses hızı altı testler yapılacak.

Hangi projelerde kullanılacak

Günümüzde simülasyon sistemleri ne kadar gelişirse gelişsin, rüzgar tünelleri hava araçlarının yanı sıra mühimmat ve otomotiv sanayiinde yoğun olarak kullanılıyor. Hava aracının ölçekli modeli üzerinden rüzgar tüneli testleri gerçekleştiriliyor.

Bu konuda eksikliği hisseden TUSAŞ, geçmiş yıllarda örneğin Aksungur İHA sistemi için testleri Endonezya’da yapmıştı.

Tünelde sadece uçak-helikopter ve İHA sistemleri değil, havadan atılan mühimmatlardan otomobillere kadar tüm tasarımların aerodinamik testlerinin yapılması sağlanacak.

Avrupa’nın en büyük 2. sistemi

Daha önceden merkez hakkında gazetecilere açıklama yapan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, bu merkezinin Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da ikinci büyük araştırma merkezi olduğunu söylemişti. Merkezin faaliyete geçmesinin ardından dünyanın ise en büyük üçüncü rüzgar tüneli test merkezi olması bekleniyor.

Merkezde ayrıca aerodinamik testlerin yanı sıra aeroakustik yani akustiğin bir dalı olan türbülanslı akışkan hareketi veya yüzeylerle etkileşime giren aerodinamik kuvvetler yoluyla gürültü oluşumunu konusunda testler de gerçekleştirilecek.

1,4 milyar TL

Toplam sabit yatırım tutarı 1 milyar 427 milyon TL rüzgâr tüneli tesisi, 52 kişiye yeni iş kapısı olacak. Türkiye için stratejik öneme sahip savunma, otomotiv ve havacılık sanayi vb. birçok sektöre hizmet verecek olan rüzgar tüneli ile dışa bağımlılığın azaltılması ve döviz tasarrufunun yanı sıra, rüzgar tüneli test hizmetlerinden faydalanacak firmaların maliyetleri azalacak. Bu yatırım, 96 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 2019’da İstanbul’da yapılan İDEF sırasında Kanadalı AIOLOS Mühendislik ile “Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli Anlaşması” imzalamıştı.

Ruzgar tuneli 1
Rüzgar tünelleri, havacılığın yanı sıra başta otomotiv olmak üzere bir çok sektöre hizmet veriyor.

İmzalar, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas ve AIOLOS CEO’su Steve Hills tarafından atılmıştı.

Ses hızı altı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin tesislerinde kurulacak olan tesisin dünyanın en iyi 3 ses altı rüzgâr tünelinden biri olması hedefleniyor. AIOLOS Mühendislik CEO’su Steven Hills ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil arasında imzalanan “Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli”nin 2023 yılına kadar hizmete girmesi hedefleniyor. Tünelin öncelikli olarak Türkiye’de ardından tüm dünyada havacılık, savunma, otomotiv, çevre ve şehircilik sektörlerine hizmet etmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu