Haberler

Petrol sızıntısı için NOTAM yayınlandı

Suriye’nin Baniyas ilindeki elektrik santralinde meydana gelen fuel-oil sızıntısının hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de güney kıyılarımızı etkilememesi için önlem alındı. Sızıntının havadan takibi için geniş bir alan NOTAM’landı.

Güneydoğu Akdeniz üzerinde hazırlanan NOTAM yani Havacıları Bilgilendirme Notu’nda 4 Eylül’e kadar geçerli olmak üzere 15 bin feet ile 20 bin feet arasındaki irtifada bölge hava trafiğine kapatıldı. Sızıntının tabiki için bölgede İnsansız Hava Aracı (İHA), helikopter ve uçaklar görev yapacak.

BARİYER VE EMİCİ SİSTEMLER HAZIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün Suriye kaynaklı deniz kirliliğine ilişkin yazılı açıklama yapmıştı. Bakan Karaismailoğlu, “Petrolü temizlemek için; 1100 metre deniz bariyeri, 3 adet petrol toplama sıyırıcı, 2 bin adet emici ped, 700 metre emici sosis bariyer, 7 adet yüzer portatif depolama tankı ile donatılan ‘Yapracık’ ve ‘Altuğ 2’ römorkörleri ve Kıbrıs Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait ‘Söndüren 10’ römorkörü kullanılmaya başlandı” dedi.

“TÜRKİYE KIYILARINA BULAŞAN KİRLİLİK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Karaismailoğlu, uydu görüntülerinden elde edilen verilere göre, 30 Ağustos itibarı ile 1 milyon dekardan fazla alanda kirlilik gözlendiğine dikkat çekerek, “Kirlilik her bir alanda aynı yoğunlukta olmayıp, öbekler halinde hareket etmektedir. Bununla birlikte başta deniz suyu sıcaklığı olmak üzere oşinografik koşullar ile petrolün türevi, kirliliğin denizdeki durumunu ve hareketini etkilemektedir. Şu anda ülkemiz kıyılarına veya KKTC kıyılarına bulaşan bir kirlilik söz konusu değildir” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu