HaberlerSavaş

Pentagon: Türk SİHA’sını düşürdük

Sabah saatlerinde Suriye’nin kuzeyinde uçan ANKA-S tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın düşmesi sonrasında Washington’dan açıklama geldi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’ye ait SİHA’nın düşürüldüğünü açıkladı.

Türkiye, özellikle Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na bölücü terör örgütü PKK’nın yaptığı saldırının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önemli bir açıklama yapmıştı. Bakan Fidan, bundan sonra PKK’nın Irak ve Suriye’deki tüm tesislerinin meşru hedef konumunda olduğunu belirterek, “3. taraflar uzak dursun” uyarısında bulunmuştu.

Türk Hava Kuvvetleri’nin bölgede F-16 ve F-4E 2020 savaş uçakları ile yaptığı operasyonların yanı sıra İHA ve SİHA’lar yoğun olarak görev yapıyor. Bu uçuşlar sırasında SİHA’nın ABD’nin operasyon bölgesine yaklaşık 1 kilometre mesafeden uçtuğu Pentagon tarafından açıklandı.

Bunun üzerine ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 uçağı bölgeye gelerek ANKA-S’i düşürdü.

Türk İHA’sının düşüşü ise bölgede çekilen bir görüntü ile tespit edildi.

Pentagon açıkladı

Sözcü Pat Ryder,  “Türkiye, en güçlü ve en değerli NATO müttefiklerimizden, bu nedenle bu olay üzücü. Bazı saldırılar, ABD güçlerinin faaliyet gösterdiği alan içerisindeydi.

Saldırılar, sığınaklara inen ABD askerlerinin bir kilometre uzağına yapıldı. ABD askerleri yaralanmadı, Türkiye’nin kasıtlı olarak ABD askerlerini hedef aldığına dair bir belirti yoktu” dedi.

İki bakan telefon görüşmesi yaptı

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD’li mevkidaşı Austin ile konuyla ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

ABD ilk kez Türk SİHA’sını düşürdü

Açık kaynaklara yansıyan olaylara göre; bugün yaşanan olayla birlikte, ABD tarihte ilk kez NATO üyesi Türkiye’ye ait bir SİHA’yı düşürmüş oldu. Suriye ve Irak’ta Türk SİHA’ları çok aktif olarak kullanıldığı halde, şu ana kadar böyle bir gerginlik kayıtlara geçmemişti.

Suriye’ye hava harekatı

Gece saatlerinde Milli Savunma Bakanlığı, Bölücü terör örgütü PKK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hâle getirmek amacıyla Suriye’nin kuzeyinde hava harekatının başladığını açıkladı.

Bakanlık, “Suriye Kuzeyi’ndeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 5 Ekim 2023 saat 23.00’da hava harekâtları icra edilmiş, İcra edilen hava harekâtlarıyla Bölücü Terör Örgütü tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen: Mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan 30 hedef imha edilmiştir.

İcra edilen harekâtlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin beka ve güvenliği için terörle mücadeleye tek bir terörist kalmayıncaya kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir. Bu harekât sırasında; masum sivillerin, dost unsurların, tarihî ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu