Haberler

NASA’dan elektrikli uçak için General Electric ve MagniX’e 253 milyon dolar

Geleceğin yolcu uçağı projesinde elektrikli motorlara en büyük yatırım NASA’dan geldi. NASA, Elektrikli Tahrik Sisteminin geliştirilmesi için General Electric GE Aviation ve MagniX’e tam 253 milyon dolarlık fon sağladı.

GE Aviation ve MagniX tarafından geliştirilecek motor, 2035’te yolcu taşımaya başlayacak platforma takılacak. Hedef 2050 yılına kadar havayolu sektörünün sıfır emisyon hedefine ulaşılmasını sağlamak.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre 253 milyon dolarlı fonda General Electric GE Aviation 179 milyon dolarlık bölümü, MagniX şirketi de 74,3 milyon dolar aldı. Destek, NASA’nın Elektrikli Güç Aktarma Organları Uçuş Gösterisi (EPFD) programından geliyor. Entegre Havacılık Sistemleri Programı (IASP) olarak bilinen daha büyük bir NASA kuruluşunun kapsamına giren, gelişmiş havacılık teknolojilerine gelecekteki hava araçlarına ve operasyonel sistemlere geçiş için uçuş odaklı, sistem düzeyinde araştırma ve teknoloji geliştirme konusunda uzmanlaşmış bir program.

Önümüzdeki beş yıl boyunca, iki şirket hem yer hem de uçuş testleri gerçekleştirerek teknolojiyi geliştirecek ve sergileyecek.

GELECEK ELEKTRİK MOTORLARINDA

Dünyanın en büyük motor imalatçısı olan General Electric’in bir yan kuruluşu GE Aviation, halen bu konu üzerine ciddi yatırım gerçekleştiriyor. Son yıllarda hibrit yani hem petrol ürünleri hem de elektrik kullanabilen motor tasarımlarına ağırlık veren General Electric önemli adımlar attı.

 

2009 yılında kurulan ve çoğunluğuna Singapur merkezli Clermont Group şirketi MagniX tarafından sahip olunan şirket, elektrikli uçaklar için elektrik motoru üretiminde uzmanlaşmış durumda. Hali hazırda Magni350 ve Magni650 elektrikli uçak motorlarını üretmiş olan MagniX, kısa süre önce Redmond’dan Everett, Washington’a 40.000 metrekarelik yeni bir üretim binasına taşındı. Şirketin tasarladığı motorlar Cessna Caravan tipi uçağın emniyetle uçmasını sağladı.

İKİ BÜYÜK ORTAKLIK

MagniX CEO’su Roei Ganzarski çaba hakkında şunları söyledi: “NASA’dan alınan bu ödül, MagniX ekibi tarafından her gün yapılan harika çalışmanın bir kanıtıdır. Bu program, yeni nesil ticari uçakları mümkün kılacaktır. GE gibi harika bir şirketle aynı grupta olmaktan gurur duyuyoruz.”

Sektörde elektrikli uçaklar için teknolojiler geliştiren birçok şirket var, ancak bunların büyük bir çoğunluğu hava taksi pazarını hedefliyor. GE Aviation ve MagniX, daha fazla yolcu taşıyabilecek daha büyük pazarlara girmek için gereken teknolojiyi geliştirmeye çalışıyor.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu