Deniz Kuvvetleri

Rusya, Japon Denizi’ndeki hedefi denizaltıdan attığı Kalibr ile vurdu

Rusya, denizaltıdan Kalibr seyir füzesi atışını yaparak 1000 kilometre uzaktaki Japon Denizi’nde bulunan hedefi vurdu. Rus Donanması Pasifik Filosu tarafından yayınlanan video, füzenin sarı bayrakla işaretlenmiş hedeften birkaç metre uzağa çarparak hedefini vurduğunu ortaya koydu.

Atış testi, Rus Donanması’nın Petropavlovsk-Kamçatskiy denizaltısı tarafından gerçekleştirildi. Rusya’nın Habarovsk bölgesinde atış pozisyonu olan denizaltı, Kalibr füzesini fırlattı.

Fırlatma alanına erişim, navigasyon güvenliğini garanti altına almak için deniz havacılığı, insansız hava araçları ve Pasifik Filosu gemileri tarafından kısıtlandı.

Rusya Pasifik Filosu’ndan yapılan açıklamada, “Füze, belirlenen zamanda Habarovsk Bölgesi’ndeki Syurkum taktik sahasında bulunan kıyı hedefini başarıyla vurdu. Bu atış, simüle edilmiş düşman hedefine yönelik atışın muharebe eğitim planının bir parçası olarak gerçekleştirildi” denildi.

Ruslar o görüntüleri paylaştı:

Rusya ve Japonya arasındaki anlaşmazlık

Moskova ve Tokyo arasında uzun süredir devam eden toprak anlaşması var. Pasifik Okyanusu’nda bazı adaların Rusya kendine ait olduğunu söylerken Japonya buna karşı çıkıyor. Rusya bölgede sık sık tatbikat gerçekleştiriyor.

Bu atışların artık paylaşılmaya başlanması, Rusya’nın Japonya’ya göz dağı vermesi olarak ifade ediliyor. Atış sonrasında Rusya, Pasifik Filosuna ait bazı gemilerin, insansız hava araçlarının ve jetlerinin de tatbikatın bir parçası olduğunu ve çevreyi koruduğunu söyledi.

Kalibr Füzesi Ukrayna Savaşı’nda da kullanılıyor

Kalibr füzeleri Moskova tarafından Ukrayna’daki hedeflere saldırmak için kullanıldı. Rusya, Karadeniz’deki denizaltılardan ve gemilerden füzeler fırlatarak Kiev’in elektrik santrallerini hedef aldı.

Askeri adı 3M-54 olan Kalibr, Novator Design Bureau tarafından tasarlandı. Hizmete 1994 yılında girdi. Gemi veya denizaltıdan atılabilen füzeler, ortalama 500 kilogramlık harp başlığına sahip. Menzili ihraç versiyonunda (3M-54E) 220 km ila 3M-54E1/3M-14E modelinde 300 km’ye kadar çıkıyor.

Rusya’nın kendi kullandığı 3M-14/3M-14T modellerinde 1,500–2,500 km’ye kadar çıkabiliyor. Hedef, Kalibr-M modeli ile menzilin 4,500 km’ye kadar çıkartılması.

Atış sonrasında füze 20 metre irtifadan uçabiliyor. Hedefe yaklaşırken ses hızının üzerine çıkıp yüksek sürat ile hedefini vuruyor.

En yeni denizaltılardan biri

Dizel elektrikli Petropavlovsk-Kamçatskiy denizaltısı Kasım 2019’da Rus Donanması’na teslim edildi. Aynı projeye ait diğer denizaltılar Volhov 2020’de, Magadan ise 2021’de donanmanın hizmetine verildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu