DiplomasıHaberler

Kosova’nın TB2’leri ilk kez görüntülendi

Kosova’ya geçtiğimiz mayıs ayında teslim edilen Baykar TB2 BAYRAKTAR tipi İHA/SİHA’lar ilk kez görüntülendi. Kosova Başbakanı Albin Kurti, TB2’ler önünde poz verdi.

Yayınlanan görüntülerde Başbakan Albin Kurti ile birlikte Güvenlik Gücü Komutanı Bashkim Jashari ve Savunma Bakanı Armend Mehaj da yer alıyor. Başbakan bir grup asker ile TB2’leri inceledi.

Kasım 2022’de sipariş verildi

Kosova, geçen yıl kasım ayında TB2 konusunda anlaşma yapmıştı. Toplam 7 adet TB2 siparişi vermişti. Bu siparişlerden 5’i geçtiğimiz mayıs ayında teslim edildi. İki adet TB2’nin teslimatının ise önümüzdeki aylarda yapılacağı tahmin ediliyor.

Bölgede artan tansiyon nedeniyle bir süredir Kosova silah alımını artırmış durumda. Son iki yıldır Kosova savunma bütçesini iki kart artırdı.

Kosova’ya savunma sanayi konusunda en büyük desteği Türkiye veriyor. TB2’lerin yanı sıra Roketsan ürünü OMTAS Tanksavar füzeleri teslim edildi. Diğer verilen mühimmat ve savunma sanayi ürünleri arasında UMTAS, LUMTAS, VURAN, ALKAR, BORAN yer alıyor. 

Ayrıca MKE de geliştirdiği PMT-76-57A Platform Makineli Tüfeği Kosova’ya ihraç etti. Kosova Ordusu, PMT-76-57A’yı kulanıma aldı.

Sırbistan TB2 almaktan vazgeçti

Bu gelişmeler sonrasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić, “Türkiye’den TB2 alım projesini iptal ettik. Türkiye Kosova’yı silahlandırıyor” demişti.

Bölgede hareketlilik ise dikkat çekici. Sırbistan’ın attığı adımlar sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talep ile birlikte daha önceden NATO Kosova Gücüne (KFOR) tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Kırklareli) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmişti.

Birlik intikalini 4-5 Haziran 2023 tarihinde tamamlamıştı.

Komando birliği Kosova’da

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürdüğüne dikkat çekilerek “Bu bağlamda ülkemiz, ortak tarihî ve kültürel değerlerimizin bulunduğu Balkanlardaki gelişmeleri de yakından takip etmekte; son günlerde dost ve kardeş Kosova’nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır” denilmişti.

Komando birliği, Airbus A400M askeri nakliye uçakları ile Kosova’ya hızlı intikal ederek Barış Birliği’ne katılmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu