Güvenlik

Belarus: “Tehdit İsviçre’den”, İsviçre: “Kanıt yok”

Belarus’a mecburi iniş yaptırılan Ryanair uçağının ardından Avrupa hava sahasında çok ciddi bir kaos yaşandı. Avrupa Birliği üye ülkelerinin havayolları için çağrı yapan EASA (Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı) ülke hava sahasının kullanılmamasını istedi. Belarus Havayolları’nın da Avrupa üzerinden uçuşlarları durduruldu.

Bu gelişmeler yaşanırken  Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’dan ilginç bir iddia geldi. Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Ryanair uçağının indirilmesiyle ilgili olarak “Bomba ihbarı İsviçre’den geldi. Uçak, Belarus Nükleer Santrali’nin yakınından döndürüldü” dedi.

Atina-Vilnius seferini yaparken Belarus hava sahasında bomba ihbarı alınan uçakla ilgili gerekeni yaptıklarını anlatan Lukaşenko, Belarus’ta sık sık okullara, üniversitelere, kurumlara, uçaklara yönelik IP adresleri Polonya, Litvanya, Letonya kaynaklı olan asılsız bomba ihbarları aldıklarını ve her bir ihbara karşı gerekenin yapıldığını ifade etti.

Lukaşenko, Ryanair’e yönelik bomba ihbarının yurt dışından geldiğini aktararak “Bomba ihbarı İsviçre’den geldi. Üstelik ihbar aynı anda Atina, Vilnius ve Minsk’e geldi. Belarus tarafı hızlı bir şekilde bilgiyi uluslararası kurallara uygun olarak uçağın mürettebatına iletti. Çünkü o esnada uçak Belarus sınırlarına girdi ve bizim hava sahamızdaydı.” dedi.

İSVİÇRE İDDİALARI REDDETTİ

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı, Belarus hükümeti tarafından iddia edildiği üzere indirilen uçakla ilgili İsviçre’den geldiğine dair ortada hiç bir kanıt olmadığına dikkat çekti.

THY DE UÇUŞ ROTASINI DEĞİŞTİRDİ

Türk Hava Yolları, dün olduğu gibi bugün de Minsk uçuşunu yaptı. Ancak Riga’ya yapılan seferde ise Talinn’e yaptığı seferde ise Belarus Hava Sahası’nı kullanmadı. Halen Eurocontrol verilerine göre Belarus’u en çok kullanan yabancı havayolları arasında Rus taşıyıcı Aeroflot ve Türk Hava Yolları bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu