FinansHaberler

Pegasus yüksek uçtu: 431 milyon Euro kâr

Pegasus Havayolları, geçen yıl gösterdiği yüksek performans ile 431 milyon Euro kâr elde ederek salgın sonrasında yaralarını sardı. Yolcu sayısını 26,9 milyona, cirosunu da Euro bazında yüzde 139 artıran havayolu, 2023’e umutla bakıyor. Hedef yüzde 20 büyüme.

Havacılık sektöründe kısmi bir toparlanma gözlemlenen 2022 yılında, pandemi döneminde kapasitesini en hızlı geri kazanan hava yolu şirketleri arasında en önlerde yer alan Pegasus’un 2022 yıl sonunda 2,45 milyar Euro’ya ulaşan gelirleri, son normal yıl olan 2019’a göre %41 arttı. FAVÖK marjı olarak yıl sonunda %34,1 seviyesine ulaşan Pegasus, dünyada bu metrikte en yüksek performansı gerçekleştirdi. 

Güliz Öztürk değerlendirdi

2022 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, “Her şeyden önce şunu belirtmek isterim ki, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerimizi de ciddi şekilde etkileyen depremin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Acımız da, kaybımız da çok büyük… Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

Pegasus Hava Yolları olarak, depremin ilk anından itibaren dayanışma kapsamında birçok çalışma gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza ve yardım kuruluşlarına destek olmak üzere ek sefer planlamaları yaptık. Bugüne kadar deprem bölgelerinden gerçekleştirdiğimiz 785 tahliye seferiyle 152.950 vatandaşımızın tahliyesini sağladık ve toplam 111 ton yardım malzemesi taşıdık. Afet bölgesine gerçekleştirdiğimiz uçuşlarda ise 126.926 vatandaşımızı ve kurtarma ekiplerini bölgeye taşıdık.” dedi

Öztürk, “Uzun soluklu bir dayanışma sürecine ihtiyaç olduğunun farkındayız. 6.852 kişilik Pegasus Ailesi olarak, depremden etkilenen vatandaşlar ve yardım ekipleri için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz. Bu zorlu günleri hep birlikte, dayanışma içerisinde atlatacağız.”

“Var gücümüzle çalışıyoruz”

Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin lider düşük maliyetli hava yolu olarak; ülkemiz, sektörümüz ve misafirlerimiz için var gücümüzle çalışıyoruz. Kısıtlamaların gevşemesiyle birlikte artan seyahat talebini karşılamak adına operasyonel yapımızı ve tüm iş birimlerimizdeki çalışma arkadaşlarımızı hazır tutmaya özen gösterdik, kapasitemizi artırdık. Titiz ve planlı çalışmalarımız sonucu, 2022 yılını başarılı bir şekilde tamamladık. Gelirlerimiz son normal yıl olan 2019’a göre %41 arttı. FAVÖK marjı olarak da yıl sonunda %34,1 seviyesine ulaşarak dünyada bu metrikte en yüksek performansı gerçekleştirdik.” dedi. 2022’de global olarak toplam hava yolcusu sayısının 2019’un %70’ini aştığının tahmin edildiğini ifade eden Güliz Öztürk; “Global enflasyonist ortam ve artan jeopolitik tansiyondan kaynaklanan zorlu faaliyet koşullarını dikkate aldığımızda, talebin bu derece güçlü bir toparlanma gösteriyor olması havacılık sektörü için iyi bir gösterge. Toparlanma henüz dünya genelinde tüm kıta ve ülkelerde eşit hızla yayılmış durumda değil; diğer bir deyişle, henüz pandeminin verdiği hasarları tam olarak atlatamadık ancak sektörde ilk beklentilerden daha hızlı bir toparlanma süreci söz konusu. Türkiye’de yolcu sayısındaki toparlanma dünya geneline göre daha hızlı ve belirgin oldu; 2022’de toplam hava yolcusu 2019’a göre %90’a ulaştı.” şeklinde konuştu.

Hedef 2023’te toplam kapasitede %20 artış

2023 yılında filosuna ekleyeceği yeni uçakların da katkısıyla toplam kapasitesini yaklaşık %20 oranında artırmayı hedefleyen Pegasus Hava Yolları’nın mevcut planlarına göre; Cumhuriyetin 100. yılında filo büyüklüğü 100 uçak eşiğini aşacak ve büyümeye devam edecek. Pegasus, filosunu yeni nesil uçaklarla genişletirken ve gençleştirirken; teknoloji ve insana yaptığı yatırımla fark yaratmayı, sürdürülebilir havacılığı desteklemeyi, kapsayıcılık ve çeşitlilik konusuna öncülük etmeyi, ‘Türkiye’nin dijital hava yolu’ olarak misafir deneyimini odak alan yaklaşımıyla seyahat deneyimini kolaylaştıracak dijital teknolojiler ve benzersiz yenilikler sunmayı sürdürecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu