Kargo

MNG’nin ikinci A321F kargo uçağı geldi

Uzun yıllardır geniş gövdeli uçaklar ile kargo taşıyan MNG Havayolları, farklı bir açılıma geçerek Airbus A321F serisi filosunu büyütüyor. MNG ikinci A321F uçağını teslim aldı. Uçağa TC-MYB tescili verildi.

İlk A321F kargo uçağını (TC-MYA) geçtiğimiz temmuz ayında alan MNG’nin ikinci uçağı teslim edildi. Yolcu operasyonunda kullanıldıktan sonra uçağın kargoya çevrimi Singapur’da gerçekleştirildi.

ST Engineering’te yapılan işlemin ardından P2F (Passenger to Freighter-Yolcudan Kargoya) çevrimi tamamlandı. Kabini sökülen ve kargo konteynerlerinin taşınabileceği hale getirilen uçağa özel bir kargo kapısı da eklendi.

MNG tarafından yapılan açıklamada “İkinci A321F, TC-MYB geldi! Singapur’dan İstanbul’a ilk uçuşunu gerçekleştiren uçak, mürettebatımız tarafından karşılandı. A321 daha önce bir yolcu uçağıydı ve ST Engineering’in Singapur’daki tesisinde P2F (yolcudan kargo uçağına) versiyonuna dönüştürüldü.

TC-MYB, diğer A321 kargo uçağımız TC-MYA ile Avrupa rota ağındaki ticaret teklifinin genişlemesine büyük katkı sağlamaya hazır. Filomuzun bu uçaklarla daha güçlü, daha çevreci ve daha genç hale gelmesinden mutluluk duyuyoruz. Dönüşüm sürecindeki sıkı çalışmaları ve işbirlikleri için teşekkür ederiz.

TC-MYB’ye hoş geldiniz ve her zaman mutlu uçuşlar”

Airbus A321P2F 28 ton kapasiteli

Yolcu uçakları, ekonomik kullanım ömürleri sırasında kargo modifikasyonu yapılarak hizmetlerini sürdürüyor. Bu konu ile ilgili bir süredir çalışmalarını devam ettiren Airbus, yolcu pazarının başarılı uçaklarından A320 ailesinin en büyüğü olan A321 serisi için kargo dönüşümü gerçekleştiriyor.

Bu modifikasyona sahip uçaklar yolcudan-kargoya A321P2F olarak adlandırılıyor. P harfi yolcuyu (passenger), F harfi de kargoyu (freighter) ifade ediyor.

Uçak modifikasyonda tüm kabini sökülerek kargo taşıyacak şekilde zemini değiştiriliyor. Sol öne de büyük yüklerin rahatlıkla yüklenmesi için kargo kapısı takılıyor. Uçak gövde içinin yanı sıra gövde altına da aldığı konteynerler yardımı ile kargo taşıyor.

A321P2F’lerin mensili 3 bin 500 kilometre. Halen Alman Lufthansa Havayolları A321P2F’leri, Frankfurt’tan Dublin, Manchester, İstanbul, Tel Aviv, Malta, Tunus ve Kahire hatlarında kullanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu