Kargo

Hava kargo pazarı yavaşlıyor

Covid-19 krizi zamanında yaşanan coşku, yerini durgunluğa bırakıyor.

IATA tarafından hazırlanan grafiklerde bu durum açıkça görülüyor.

Hava Kargo Yıldan Yıla Büyüme Oranı (2017-2022)

Yıldan yıla karşılaştırdığımızda, CTK (Cargo Tonne Kilometres) bakımından hava kargo pazarındaki büyümenin neredeyse durmuş ve hatta küçülmenin başlamış olduğunu anlıyoruz.

Özellikle dünya genelinde enflasyonun yükselmesi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve küresel bir resesyon beklentisinin, hava kargo pazarındaki yavaşlamanın temel sebepleri olduğu söyleniyor.

Hava – Deniz Kargo Fiyat Rekabeti (2017-2022)

Talepteki bu değişim en açık bir biçimde, taşınan hava kargonun fiyatına yansıyor.

2020 yılında, yolcu uçaklarının büyük bölümünün yerde beklediği ve çok ciddi bir hava kargo arzı sıkıntısı yaşandığı dönemde coşan fiyatlar düşüyor.

Hava ve deniz taşımacılığı arasında yapılan bir kıyaslamaya göre, hava kargo fiyatları daha 2021 yılından itibaren hızla gerileyerek, son derece rekabetçi bir seviyeye inmiş durumda.

2020 ve 2021 yıllarında zorlu günler geçiren havayolları için çok önemli bir destek olan kargo taşımacılığı giderek normal günlere dönüyor.

O dönemde arz tarafında yaşanan kısıt sebebiyle, hava kargo birim fiyatları ciddi bir biçimde artmıştı.

Normalin çok üzerine çıkan kargo gelirleri, bir çok havayolu şirketi için adeta bir can simidi niteliğine bürünmüştü.

Kriz öncesinde, kargo gelirlerinin toplam faaliyet gelirleri içindeki payı %10-15 aralığındayken, bu oran 2020’de %35’e yükselmiş, 2021’de de %30 civarında gerçekleşmişti.

Sektör Yöneticileri Genelde Memnun

Bu yıl Doha’da yapılan IATA Genel Kurulu’nda havayolu yöneticileri gidişattan genelde memnun olduklarını belirten açıklamalar yaptılar.

Yöneticiler, büyüme hızı yavaşlasa ve fiyatlar düşse de hava kargo işinin bir süre daha kârlı bir biçimde devam edeceğine inanıyor.

Bu noktada özellikle Çin ve Güneydoğu Asya’daki diğer ülkelerin durumunun önemli olduğunu düşünüyorum.

Covid-19 krizinden tam olarak çıkamayan bu bölge, yolcu uçağı seferleri sayısı bakımından normal seviyenin çok gerisinde.

Bu bölgedeki havayollarının yeniden oyuna dahil olmasıyla birlikte, hava kargo kapasitesinde ciddi bir artış yaşanabilir ve taşıma fiyatlarını biraz daha aşağıya çekebilir.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu