Kargo

FAA insansız kargo uçağına izin verdi

Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA, ilk insansız kargo taşımacılığı için Boston merkezli MERLİN firmasına izin verdi. Merlin, Ulusal Hava Sahası Sistemine (NAS) entegre edilen ilk yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş uçuş kontrol sistemi olacak. Şirket, FAA ile 1 milyon dolarlık anlaşma yaptı.

Verilen izin doğrultusunda ilk uçuş hatları Fairbanks, Alaska merkezli olacak. Uçuş denemeleri 2023’ün 2. çeyreğinde başlayacak.

Federal Havacılık İdaresi (FAA), sabit kanatlı uçaklar için güvenli otonom uçuş teknolojisinin önde gelen geliştiricisi Merlin’e, yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş bir uçuş kontrol sistemini kullanması için sözleşme yaptı.

Uçuşlar, Cessna tarafından üretilen turboprop motorlu Grand Caravan tipi uçak ile yapılacak.Sistem, FAA tarafından belirlenen Alaska Üniversitesi Fairbanks UAS Test Sitesi ve Everts Air Cargo ile ortaklaşa gösterilecek ve Ulusal Hava Sahası Sistemine (NAS) entegre edilen ilk özerk sistem olacak.

 

Üç test rotası

Merlin tarafından geliştirilen entegre donanım ve yazılım çözümü Merlin Pilot, beş destinasyona hizmet veren üç test rotası boyunca gerçekleştirilecek uçuş denemelerinde kullanılacak. Tüm test rotaları, 2023’ün 2. çeyreğinde FAA tarafından belirlenmiş UAS Alaska test sahasında gerçekleştirecek.

UAF Jeofizik Enstitüsü Alaska İnsansız Hava Aracı Sistemleri Entegrasyonu Merkezi (ACUASI) Direktörü Dr. Cathy Cahill, “Alaska’nın arazisi ve sert hava durumu en deneyimli pilotları bile zorlayabilir. Yine de uzak topluluklar, süt, posta ve ilaç gibi hayati önem taşıyan malzemeler için hava kargo teslimatlarına güveniyor.

Bu uçuş denemelerinde Merlin ile çalışmak bölge sakinlerimize fayda sağlıyor ve her uçuşla birlikte yalnızca Alaska’da daha güvenli bir hava sahası değil, aynı zamanda dünya çapında uygulanabilir bir teknoloji yaratacak veriler sağlıyor” diye konuştu.

Alaska’da test

Merlin, kırsal kargo varış noktalarına hizmet vermek için Merlin Pilot ile güçlendirilmiş mürettebatlı uçakları kullanmayı, böylece malzemelere daha iyi erişim sağlamayı ve günümüzün pilotlarına yönelik önemli güvenlik riskini azaltmayı hedefliyor.

İlk test aşamasında, güvenlik pilotları deneysel uçuş kontrol sistemini izleyecek. Tüm rotalar Fairbanks’ten kalkacak ve ayrı ayrı Fort Yukon, Galena, Prudhoe Bay, Huslia ve Tanana’ya uçacak.

Merlin’in kurucu ortağı ve CEO’su Matthew George, “Merlin Pilotu, gökyüzünü daha güvenli ve daha erişilebilir hale getirmek için geliştiriliyor. Bu ilk uçuş denemeleri, uçuş yeteneklerimizi olgunlaştırmak için hayati önem taşıyor ve bu çalışmanın Alaska topluluklarında da maddi bir ihtiyaca hizmet edecek olması sevindirici” dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu