Haberler

Kapanan Nijer Hava Sahası Afrika uçuşlarını 2 saat uzattı

Nijer’de yapılan askeri darbe sonrasında kapatılan hava sahası nedeniyle havayolları Afrika uçuşlarında büyük zorluk çekiyor. Yeniden planlanan rotalar nedeniyle bölgede uçan şirketler yaklaşık 2 saat daha fazla uçmak zorunda kalıyor.

26 Temmuz’da meydana gelen darbe sonrasında NOTAM yayınlayan Nijer, ülke hava sahasını düzenin sağlanmasına kadar sivil uçuşlara kapatmıştı. Yapılan uçuşlar ise özel izinle gerçekleştiriliyor.

Afrika’da kapalı hava sahaları

Uzun süredir Afrika’da Libya ve Sudan hava sahaları sivil uçuşlara kapalı. Buna hemen güney batıdaki Nijer’in de etkilenmesi, rotaların değiştirilmesine neden oldu.

Bu durum, Afrika’nın batı tarafındaki seferleri olumsuz etkiliyor. Özellikle Avrupa’dan bölgeye gelen Air France, KLM, British Airways gibi şirketler, uçuş rotalarını Afrika’nın doğusuna kaydırdı.

Yeni planlama uçuş saatlerini yaklaşık 2 saat kadar artırdı.Özellikle Nijer, Güney Afrika ve Gana bölgeden yapılan uçuşlar yeni durumdan etkileniyor. Nijer bölgede hava trafiği açısından önemli bir yerde bulunuyor. Bir çok sefer, Nijer hava sahasından gerçekleşiyor.

KLM’den açıklama

Gelişmeler hakkında bilgileri paylayan KLM Sözcüsü, Nijer Hava Sahası yerine bölgedeki çevre ülkelerin kullanıldığını söyledi. KLM’in Güney Afrika’daki Johannesburg, Cape Town, Entebbe ve Uganda seferleri etkilendi. Yaşanan ek uçuş süresi ise 15 dakika ila 2 saat arasında değişiyor.

Avrupalı diğer taşıyıcılar Virgin Atlantic Airways, Lufthansa ve Swiss International Airlines gibi havayolları da Nijer’den kaçınıyor.

Bu durum havayollarına ek yakıt maliyeti olarak yansıyor. (Kaynak: BBC-Yahoo News)

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu