HaberlerHavalimanları

İstanbul Havalimanı uluslararası yolcu sıralamasında dünya 5’incisi oldu

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından dünyanın en çok yolcu ağırlayan havalimanları listesinde İGA tarafından işletilen İstanbul Havalimanı, uluslararası yolcu sayısında 5’inci, genel yolcu sayısında da 7’nci oldu. İstanbul Havalimanı dünya sıralamasında 2019’da 28, 2021’de 14’üncü sıradaydı. İstanbul Havalimanı’nın uluslararası yolcu sayısı ise 48,5 milyona ulaştı.

Havacılık sektörü, salgından en çok etkilenen iş kollarının başındaydı. Havalimanları aylarca kapalı kaldı. Bir çok ülke dış hat uçuşlarını yasakladı. Ancak uçuşların başlamasıyla toparlanma hızlandı.

ACI tarafından hazırlanan ön rakamlar, uluslararası seyahatin yeniden başlamasıyla birlikte 2022 küresel yolcu trafiğinin 2021’e göre %53,5’lik bir artışı veya 2019 sonuçlarına göre %73,8’lik bir iyileşmeyi temsil ederek 7 milyara yaklaştığını ortaya koydu.

İlk 10 havalimanı

Küresel trafiğin %10’unu temsil eden toplam yolcu trafiği açısından ilk 10 havalimanı, 2021’e göre %51,7’lik bir artışa tanık oldu ve bu, 2019 sonuçlarına kıyasla %85,9’luk bir iyileşmeyi ortaya koyuyor.

En büyük: Atlanta Havalimanı

2021’deki pozisyonlarını koruyan Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı (ATL, 93,7 milyon yolcu, +%23,8) 2022 sıralamasında ilk sırada yer alırken, onu Dallas Fort Worth Havalimanı (DFW, 73,4 milyon yolcu, +%17,5) izliyor. Denver Havalimanı (DEN, 69,3 milyon yolcu, +%17,8) ve Chicago O’Hare Havalimanı (ORD, 68,3 milyon yolcu, +%26,5).

İlk sıralar ABD’den

Dünyanın en iyi 10 havalimanından 5’i Amerika Birleşik Devletleri’ndedir. Hepsinin önemli iç hat yolcu payları var (%75 ile %95 arasında iç hat trafiği).

Dubai 5’inci sırada

Üst sıralara geri alınan havalimanları arasında ayrıca 5. sıraya ulaşan Dubai Havalimanı (DXB, 66,1 milyon yolcu, +%127), 7. sıraya ulaştı.

İstanbul Havalimanı 64,3 milyon yolcuya ulaştı

İstanbul Havalimanı (IST), 64,3 milyon yolcuya ulaştı. Bir önceki yıla göre yolcu sayılarını%73,8 gibi yüksek rakamla arttırdı. İstanbul Havalimanı, kriz öncesinde 2019’a bakıldığında ise reel anlamda yolcu sayısını yüzde 23,2 yükseltti.

Uluslararası yolcu sayıları açısından ise İstanbul Havalimanı 5’inci sırada yer aldı. Yüzde 83,5’lik artışın olduğu uluslararası yolcu sayısında toplam rakam 43,5 milyon yolcuya çıktı.

İstanbul Havalimanı’nın ardından Londra Heathrow Havalimanı, Delhi Havalimanı yer alıyor. ve sırasıyla 8., 9. ve 10. sıralarda Paris Charles de Gaulle Havalimanı geldoi.

İlk 10’daki en büyük sıçrama London Heathrow (LHR) için kaydedildi. Havalimanı, iki yıllık kapalılığın ardından Mart 2022’de sınırların yeniden açılmasıyla 54. sıradan sıralamasını yükseltti.

Endüstrinin toparlanmasını ortaya koyuyor

ACI World Genel Müdürü Luis Felipe de Oliveira şunları söyledi: “Yolcu trafiği açısından en işlek ilk 10 yeni havalimanı, havalimanı ve havacılık endüstrisinin dayanıklılığını ve yolcuların hava yoluyla seyahat etme isteklerini yansıtıyor. ABD havalimanları, güçlü iç pazarları sayesinde daha hızlı toparlanırken, şimdi Dubai, İstanbul ve Londra Heathrow havalimanı dahil olmak üzere küresel merkezlerin üst sıralara katıldığına tanık oluyoruz. Küresel hava trafiğindeki toparlanmanın hızını ve büyüklüğünü etkileyebilecek çok sayıda karşıdan esen rüzgarın ortasında temkinli bir şekilde ilerlemeye devam ederken, son sıralamalar pandemi öncesi seviyelere ulaşmada önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. ABD’den sonra en büyük ikinci havacılık pazarı olan Çin’in yeniden açılmasının şimdi hem yurt içinde hem de uluslararası seyahat için genel bir kazanç getirmesi bekleniyor.

“Güvendiğimiz yolcular ve hizmet verdiğimiz topluluklar için güvenli, emniyetli, verimli ve sürdürülebilir bir hava taşımacılığı ekosistemi sağlamak için havalimanlarının sürekli çalışması olmadan hava yolculuğu talebinin devam eden toparlanması mümkün olmazdı. ACI World, politika geliştirmenin kilit aşamalarında küresel sahnede havalimanlarının çıkarlarını en iyi şekilde temsil etmeye ve havalimanı mükemmelliğini teşvik etmeye bağlı kalacaktır.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu