İran’a kaçırılan uçakla ilgili takipsizlik kararı çıktı
Çorlu’dan İran’a kaçırılan ve Fly Service şirketinin kısa süreliğini lisansının askıya alınmasına neden olan olayla ilgili adli karar açıklandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına dair karar aldı.
Tarihler 26 Temmuz 2021’i gösterirken ilginç bir uçak kaçırma olayı Çorlu Havalimanı’nda yaşandı. Yaklaşık 5 ay boyunca Çorlu’da apronda bekleyen Ürdün merkezli Jordan Aviation Company Havayolu şirketine ait JY-JAY tescilli Boeing 737-300 tipi yolcu uçağı, Gürcistan menşeli Flywings Aviation LLC’ye satılmıştı.
Uçağı bakım için Dubai’ye götürmek üzere teslim alan İranlı uçuş ekibi, 23 Temmuz’da alınan uçuş izni sonrasında kalkış için pist başına gittiklerinde arıza ile karşılaştılar. Sefer iptal edildi. Uçak park yerine döndü.
Dubai yerine Ahvaz’a indi
Arızanın giderilmesi sonrasında Boeing 737-300, 26 Temmuz’da Çorlu’dan kalktı. Uçuş sırasında İran hava sahasına girdikten sonra pilotlar Dubai’ye çektikleri uçuş planını iptal etti. İran’ın Ahvaz kentine uçağı indirdiler.
Bu olayın ardından resmi belgede sahtecilik suçu açısısından adli soruşturma başlatıldı. Hem de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü harekete geçerek Fly Service’e adli para cezası kesti.
Karar çıktı
Yaklaşık bir buçuk yıl sonra Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili kararını açıkladı. Şirket sahibi Gökhan Sarıgöl ve Uçuş Operasyon Uzmanı Nihat Abdula, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bilgi yönetim sistemine internet üzerinden yüklediklerini, kendilerine gelen evrakları inceleme gibi bir imkanlarının olmadığını ve görevleri de olmadığını, günde 4.000-5.000 adet uçuş izni aldıklarını, olay tarihinde Fly Wings şirketi tarafından kendilerine gönderilen ve içinde uçuş sertifikası da bulunan 7-8 adet evrakı Sivil Havacılığın sistemine yüklediklerini, bu belgelerin kendilerine Fly Wings’in e-mail hesabından geldiğini, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan ettiler.
SHGM ise yapılan başvuruların uzman personeller tarafından incelendiği, yabancı ülke sivil havacılık makamlarınca düzenlenen belgelerin her ülkenin kendi belirlediği şekil ve formatta olduğundan standart bir belge formatının olmadığı, belgelerde bir tereddüt oluşması durumunda başvurunun uzman personel tarafından reddedildiğini, belgelerin asıllarının gönderilmediğini, söz konusu belgelerin doğruluğundan sorumlu olması nedeniyle başvuru yapan şirkete idari para cezası verildiğini bildirdi.
“Kovuşturmaya yapılmasına gerek yok”
Başsavcılık, sahteliği iddia olunan belgelerin asıllarının şüphelilerde yer almadığı, e-mail mesaj görüntüleri incelendiğinde sahteliği iddia olunan belgenin yurt dışına tescilli FLY Wings Aviation LLC şirketi tarafından e-mail üzerinden dijital fotoğraf olarak şüphelilere gönderildiği ve bu belgenin şüpheliler tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bilgi yönetim sistemine yüklendiği, söz konusu belgenin sahteliğinin Milletlerarası Sivil Havacılık Antlaşması ve ikili hava ulaştırma anlaşmalarında ki hükümler doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uzman personelleri tarafından denetiminin, incelemesinin yapıldığı hususları birlikte değerlendirildiğinde sahteliği iddia olunan Uçuşa Elverişlilik belgesinin şüpheliler tarafından düzenlendiğine, değiştirildiğine veya söz konusu belgenin sahteliğini bildiklerine, üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair haklarında kamu davası açmaya gerektirir yeterlilikte şüpheyi oluşturacak herhangi bir delil elde edilemediğini belirterek kamu adına kovuşturma yapılmasına yer almadığını açıkladı.