Haberler

İngiltere kraliyet uçuşları için Falcon 900LX alıyor

İngiltere, mart ayında emekli edeceği dört motorlu Avro BAe 146 uçaklarının yerine, VIP seferlerinde kullanmak ve kraliyet ailesine tahsis etmek üzere 2 adet Fransız Dassault imalatı Falcon 900LX alımına karar verdi.

Toplam 80 milyon Pound’luk anlaşmanın, son yılların en kötü İngiltere-Fransa diplomatik ilişkilerine denk gelmesi dikkat çekti. İngiltere bu uçakların işletmesi ve bakımları için Centerline şirketi ile iş birliği yapacak. Toplam bütçede iki yıl boyunca uçaklar için bakım hizmetinin alınması yer alıyor. Anlaşmanın 3 yıl da opsiyonu bulunuyor.

Halen Centerline şirketinin envanterinde Embraer Legacy 500, Phenom 300, Falcon 8X ve Cessna CitationJet CJ2’ler bulunuyor.

Uçaklar hem sivil hem de Kraliyet Hava Kuvvetleri personeli tarafından uçurulacak. Üç motorlu Falcon 900LX’lere ayrıca füzelerden korunma için özel sistemler de eklenecek. Dassault tasarımı uçağın uzun yıllardır imal edilen 900 serisinin son modeli, bu yılın yaz aylarında kullanılmaya başlanacak.

Menzili 8 bin 780 kilometre olan uçaklar 6 koltuklu olarak planlandı. 51 bin feet irtifaya çıkabilen Falcon 900LX’in seyir sürati ise 0,87 Mach.

Uzun yıllardır hizmet veren dört motorlu bölgesel yolcu uçakları BAe 146’ların emekli edilmesiyle birlikte iki uçak müzelere bağışlanıyor. İlk uçak, İngiltere’de Duxford Müzesi’nde sergilenecek. İkinci uçak da St Athan’daki South Wales Müzesi’ne veriliyor. Kalan iki uçak da Avustralya merkezli Pionair tarafından satın alındı. Uçaklar 1986 yılına hizmete girmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu