İHA

TRTEST İHA’lar için özel test merkezi açtı

Savunma sanayiinde önemli bir yere sahip İnsansız Hava Araçları (İHA) sistemlerinin testi için önemli bir adım atıldı. TRTEST tarafından açılan merkez, hem sivil hem de askeri amaçlı kullanılan mini İHA’lardan multikopter ve sürü İHA’lara kadar farklı sistemler test edilebilecek.

TRTest, resmi olarak çalışmalara İDEF 21’te yapılan tören ile başlamıştı. Anlaşma, TRTEST’in koordinasyonunda, AnkaraTeknopark ve Kalecik Belediye Başkanlığı ortaklığında yürütülmek üzere düğmeye basılmıştı.

Geniş alan ve yüksek irtifa

Merkez, Ankara ili Kalecik ilçesi sınırları içerisinde kuruldu. 3.7 km eninde 47.5 km uzunluğunda özel bir alan hazırlandı. Test irtifası olarak 5500, 7000 ve 8000 feet irtifalar NOTAM’lanarak sürekli olarak İHA testlerine ayrıldı. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile protokol imzalandı. Merkezin Ankara’ya uzaklığı ise yaklaşık 60 km.

Tesis kuruldu

Testler sırasında takip ve diğer modifikasyon, bakım ve hazırlık için binalar da yapılarak kullanıma açıldı. TRTEST tarafından yapılan tesisin hem sabit kanatlı yatay iniş/kalkış yapan hem de döner kanatlı dikey iniş kalkış yapan İHA’lara hizmet edebilecek. 

Çeşitli şirketler günübirlik gelip testini tamamlayıp ayrılabileceği gibi firmalara ve sürekli olarak konumlanmak isteyip gün içerisinde anlık gelişen test uçuşlarını yapabilecek firmalara da altyapı anlamında cevap verilebilmesi hedefleniyor.

Tesisler sadece İHA imalatçıları için değil, İHA kullanarak geliştirilen projelerin (örneğin radar testi) ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi  hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu