İHA

TB3 Baykar imalat hattında

Baykar tarafından geliştirilen ve TCG Anadolu’dan uçuş gerçekleştirecek İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi ilke imalat hattında görüldü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı ziyaret sırasında çekilen fotoğrafta TB3, KIZILELMA’nın ikinci test prototibinin hemen yanında yer alıyor. TB3 için hedef ilk uçuşun bu yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

TCG Anadolu Amfibi Hücum Gemisi için güvertede dikine iniş ve kısa kalkış yeteceğine sahip F-35B tipi uçakların kullanılması planlanıyordu. Ancak ABD’nin Türkiye’yi programdan çıkarması sonrasında hava aracı için arayışlar başladı. Bu konuda Baykar, ciddi ihracat başarısına sahip TB2’den yeni bir model geliştirmek üzere çalışmalara başladı.

TEI tarafından imal edilen PD170 serisi özel motor kullanacak TB3 için Baykar özel kalkış ve iniş sistemleri konusunda çalışmalar yapıyor. TCG Anadolu’nun güvertesinden tam yüklü olarak havalanacak TB3 için inişte farklı sistemlerin kullanılması planlanıyor. Bunun için özel yaklaşma ve güvertede yakalama sistemleri tasarlanıyor.

TB2’den çok daha büyük

TB2-3, görüntü olarak TB2 Bayraktar’ı andırsa da toplam kalkış ağırlığı 1450 kilogram ile çok daha ağır bir hava aracı. TB2’nin ağırlığı ise maksimum 700 kg. TB2 150 kilogram faydalı yük taşırken bu miktar TB3’te 280 kilograma çıkıyor.

Kanat açıklığı TB2’de 12 metreyken TB3 için 14 metrelik kanatlar tasarlandı. Bu kanatlar, güvertede fazla yer tutmaması için katlanacak.

TB2’de toplam 4 olan silah sistem noktası, TB3’te 6’ya çıkacak. Uçak, 24 saat tam yüklü olarak görev yapabilecek.

TCG ANADOLU, konfigürasyona göre 50 civarında TB3 taşıyabilecek.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu