İHA

Pakistan’ın yeni SİHA’sı: SHAHPR-II

Pakistan savunma şirketi Küresel Savunma ve Endüstriyel Çözümler (GIDS), Mısır Savunma Fuarı EDEX 2021’de SHAHPAR-II olarak adlandırılan orta irtifa uzun dayanıklılık (MALE) keşif İHA’sının silahlı bir versiyonunu tanıttı. 

Her iki kanadından birer adet pylon bulunan İHA, toplam 120 kilogram ağırlığında mühimmat taşıyabiliyor. Buraq lazer güdümlü mühimmatın menzili ise 8 kilometre. Aktif lazer güdümü kullanılan mühimmat, hareketli hedefleri de takip edebiliyor.

SHAHPR-II, keşif için 20.000 feet, SİHA görevleri için de 18.000 feet irtifadan görev yapabiliyor. Havada 14 saat kalabiliyor. SİHA görevlerinde ise 7 saat görev süresine sahip. Yer anteni ile 300 kilometre menzilden kontrol edilebiliyor.

Uydu kontrollü

SATCOM BLoS yeteneğine sahip SHAHPR-II, uydu üzerinden 1050 kilometre menzile ulaşabiliyor. 

Ayrıca otomatik kalkış ve iniş, toplanır iniş takımları, asimetrik iniş özelliklerine sahip. Gövde imalatında ise hafiflik için kompozit kullanıldı. 

Yeni SİHA’ya  hedefleme podu ve sentetik açıklıklı radarlar (SAR) ile COMINT/ELIMT faydalı yükleri de dahil olmak üzere çeşitli gözetleme yükleri entegre edilebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu