İHA

Ortadoğu’da artan drone tehditi

Ortadoğu’da yapılan saldırılalarda özellikle drone sistemleri konusundaki artan tehdite dikkat çekiyor. Baş hedef ise bölgedeki Amerikan birlikleri ve üsleri. Bu konudaki gelişmeleri Breaking Defense’e değerlendiren İsrailli uzmanlar, önümüzdeki aylarda saldırıların daha da artmasını bekliyor.

Son saldırı, Bağdat’ta ABD’nin yaptığı İHA operasyonu ile öldürülen İranlı General Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde gerçekleştirilmişti. “Süleymani’nin intikamı” adı verilen saldırıda, ABD’nin Irak’taki El Esad Hava Üssü’ndeki birliklerine drone sistemleri gönderilmişti. Bu saldırı ABD Hava Savunma Sistemi tarafından püskürtülmüştü.

İsrail son aylarda özellikle İran’dan Yemen’deki Husi’lere ve Suriye’deki Hizbullah’a gönderilen sistemlerin engellenmesi için yapılan operasyonları artırmış durumda. İsrail Hava Kuvvetleri, Suriye topraklarında faaliyet gösteren İran gücünü azaltmak amacıyla İran’ın Suriye’deki üslerine ve Irak topraklarından geçerek Tahran’dan Suriye ve Lübnan’a giden silah konvoylarına çok sayıda operasyon düzenledi.

Teknoloji gelişiyor

İsrail savunma kaynakları, yeni insansız hava aracı yeteneklerinin ve taktiklerinin geliştirilmesinin, bölgedeki İran karşıtı diğer ülkeleri İsrail’in İran konvoylarına karşı önleyici saldırı stratejisini izlemeye itebileceğini söylüyor. Kaynaklar, özellikle Suudi Arabistan’ın yakın gelecekte bu tür operasyonlara başlayacağına dair bir beklenti olduğunu söyledi.

İsrailli insansız hava araçları uzmanı Tal Inbar, Breaking Defense’e İran silahlı insansız hava araçlarının “Çok isabetli ve nispeten ağır savaş başlıkları taşıdığını” söyledi. İranlıların, hava savunma sistemlerini alt etmek amacıyla silahlı insansız hava araçları salvoları başlatmanın yollarını geliştirdiğini de sözlerine ekledi.

İran yapımı insansız hava araçlarının tehdidi birkaç yıldır iyi bilinse de 2021, tehdidi bölgesel stratejik karar alma süreçlerinde ön plana çıkardı. Yaz aylarında, ticari bir gemiye yönelik bir intihar drone saldırısında iki sivili öldürürken, Suriye’deki Amerikan güçlerine yönelik bir insansız hava aracı saldırısı, insansız hava araçlarını artık İran vekilleri için tercih edilen silah haline getirdi. 

Yemen’in İran destekli Houthi hareketi, Cidde’deki Suudi Aramco tesisleri de dahil olmak üzere birçok Suudi şehrine 14 insansız hava aracı ateşlediğini söyledi. ABD bu saldırıları İran destekli vekillere bağlarken, Pentagon sözcüsü John Kirby geçen haftaki açıklamasında, Savunma Bakanlığı’nın bu hafta Irak’taki saldırılarla ilgili resmi çağrıyı yapmaya hazır olmadığını söyledi.

ABD İHA sistemlerinden geliştirildi

Devrim Muhafızları, Afganistan, İran, Irak ve başka yerlerde düşürülmüş ABD ve İsrail yapımı insansız hava araçlarını tersine mühendislikle gerçekleştirerek daha iyi uçuş karakterine sahip drone sistemleri geliştirmeyi başardı. 

Örneğin, İran’ın Shahed 129 insansız hava aracı, İran’ın Natanz nükleer zenginleştirme tesisinin yakınında vurduğu bir İsrail Hermes insansız hava aracından esinlenerek modellendi. Diğer Shahed modelleri, ABD RQ-170’in bir uçan kanat tasarımlarından kopyalandı.

İsrail’in açıklamalarına göre, insansız hava araçları, hava birimi komutanı Amirali Hajizadeh’in doğrudan gözetimi altında bulunan Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs (Kudüs) kuvvetinin 190. Birimi tarafından kaçırılıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu