İHA

Opsiyonel insanlı/otonom uçak “Firebird” esnekliğini gösterdi

Northrop Grumman’ın isteğe bağlı olarak insanlı ya da otonom şekilde uçabilen melez İHA’sı “Firebird”, geçen ay ABD’de çeşitli noktalara uçarken insanlı/otonom sisteminin çok yönlülüğünü sergiledi.

Farklı noktalara teknik iniş yaparak yakıt ikmali sonrasında havalanan melez hava aracı, ABD turunda Dayton, Ohio; Washington DC; Patuxent River Maryland’in yanısıra Tampa, Miami ve Key West, Florida arasında yaklaşık 9 bin mil uçtu.

Northrop Grumman otonom sistemler başkan yardımcısı ve genel müdürü Jane Bishop, “Uçuşlarımız, sistemi insanlı bir şekilde konumlandırma ve ardından iki saatten kısa bir sürede kalıcı ISR (istihbarat-gözetim-keşif)  için otonom operasyonlara dönüşme yeteneği gibi temel farklılaştırıcılarından birini sergiledi” dedi.

“Firebird” orta irtifa – uzun havada kalış (MALE) insansız hava aracı; esneklik ve satınalınabilirlik için tasarlandı. Müşteriler, yeni yükleri bir gün gibi kısa bir sürede yükleyebiliyor ve 30 dakika içinde yükleri değiştirerek sistemi çok sayıda alan ve görev için uygun hale getirebiliyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu