İHA

MQ-28’in yeni adı: Hayalet Yarasa

Boeing’in Avustralya ile ortak geliştirdiği Loyal Wingman olarak bilinen jet motorlu İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi MQ-28A’nın yeni adı açıklandı. Hayalet Yarasa – Ghost Bat olarak açıklanan yeni ad için Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri Üssü Amberley’de tören düzenlendi.

Avustralya, F-35 ve F/A-18’lerle birlikte görev yapacak, E-7 Havadan İhbar Kontrol uçakları tarafından yönetilecek Loyal Wingman’i 3 yılda tasarlayarak uçurmuştu. Dijital ikiz ve mühendislik çalışmaları ile çok hızlı hayata geçirilen projede uçağın keşif, saldırı, ‘yem’ görevlerinde kullanılması planlanıyor. MQ-28A gerektiğinde filo olarak da görev yapabilecek. 

Avustralya’nın yerel hayvanı: Hayalet Yarasa

Halen projede 35 Avustralya şirketi de görev yapıyor. Airpower Teaming System Avustralya ve Uluslararası Direktörü Glen Ferguson, adın Avustralyalı bir hayvan türünden geldiğini belirterek “Tespit etmek ve avlamak terimleri bir araya geldiğinde Avustralyalı yerli bir memeli olan Hayalet Yarasa adını seçtik. MQ-28A’nın sensörlerinin ve istihbarat, gözetleme ve keşif yetenekleri hayalet yarasa ile benzeşiyor” diye konuştu.

Avustralya Hava Kuvvetleri (RAAF) Loyal Wingman geliştirme programı adı kullanımdan kaldırılacak olsa da, Boeing’in küresel müşteriler için ürün adı Airpower Teaming System olarak kalacak.

Kızılelma ve yeni konseptler

İHA sistemlerinin hızla gelişmesiyle birlikte jet motor kullanan, savaş uçağı özelliklerine yakın veya tamamlayıcı sistemlerde de hızlı bir gelişim söz konusu. Bu çalışmalar Baykar tarafından da yakından takip ediliyor. Kızılelma olarak adlandırılan konsept, Milli Muharip Uçak (MMU) altında birbirlerini destekleyici iki farklı tasarım olacak.

Halen geliştirilen sistemler arasında ABD’de XQ-58 Kratos, MQ-20 gibi modeller yer alıyor. İngiltere Mosquito’yu tasarlarken, Fransa ve Almanya da yeni nesil savaş uçağı FCA’nın pilotsuz bir modelini de geliştiriyor.

 

Kızılelma: MİUS’un yeni adı

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu