İHA

Malezya ANKA alıyor, Kazakistan ANKA fabrikası açıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tasarlanıp geliştirilen ANKA SİHA sistemi için iki önemli haber geldi. Malezya, uzun süredir devam eden ihale sonrasında TUSAŞ’tan 3 sistem ANKA alımına karar verdi. Diğer taraftan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kazakistan’da ANKA montaj hattının kurulacağını açıkladı.

MALE olarak adlandırılan orta irtifa İHA sisteminde hem gerçekleştirdiği görevler hem de taşıdığı mühimmat ile önemli bir operasyon tecrübesine sahip ANKA için ihracat konusunda önemli adımlar atılıyor. TUSAŞ tarafından sürekli geliştirilen ve talep eden ülkelere göre de değişikliklerin yapıldığı ANKA’nın yeni ihraç edileceği ülke Malezya oldu.

Malezyalı bakan açıkladı

Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hussein yaptığı açıklama ile 3 sistem ANKA alınacağını açıkladı. Yer istasyonu ile birlikte talebe göre sistemde en az 3 hava aracı yer alıyor. TUSAŞ ile son görüşmeleri yapan Malezya için imzaların yakında atılması hedefleniyor.

Malezya Kralı, geçtiğimiz ağustos ayında Türkiye’ye gelmiş, TUSAŞ tesislerini ziyaret etmişti. Malezya Kralı’na uçuş gösterisi yapılmıştı.

Malezya ayrı deniz karakol uçağı konusunda da adım attı. İtalya ile P-72 alımı konusunda anlaşma imzalandı. TUSAŞ’ın ANKA ile Malezya pazarına girmesiyle bir taraftan ANKA’nın çift motorlu büyük ağabeyi olan AKSUNGUR için de pazar şansı oluşmuş durumda. AKSUNGUR daha fazla havada kalırken sistem olarak ANKA’nın komuta kontrol merkezini ve ortak sistemlerini kullanıyor.

 

Kazakistan’a fabrika

TUSAŞ, geçen yıl yapılan anlaşma ile Kazakistan’a ANKA satışı konusunda el sıkışmıştı. Bu konuda Kazakistan ilişkileri geliştirmek istiyor. Gelişmeler hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kazakistan’da ANKA için imalat ve montaj hattı açılmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Demir, “Malumunuz Kazakistan’da, Aselsan şirketimizin bir ortaklığı var. Çeşitli yapılanmaların devamını talep ediyorlar. ANKA siparişleri vardı, 3 tane ANKA şu anda teslimatı bekliyor. Yine ANKA ile ilgili 30 adet sipariş üzerine bir üretim tesisi kurulması konusu da şu anda görüşülüyor” dedi.

İlk alınan pakette 3 adet ANKA’dan rakamın 30’a kadar çıkması ise TUSAŞ için çok önemli bir adım olacak.

ANKA hangi ülkelere ihraç edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma ile MİT tarafından kullanılan ANKA’nın ilk ihracatı Tunus’a yapıldı. İki yıl önce imzalanan anlaşmada ilk teslimat geçtiğimiz yaz aylarında gerçekleştirildi. Tunus toplam 6 adet ANKA alıyor. Paket içinde bakım, eğitim ve İHA sisteminin kontrol edildiği 3 yer istasyonu yer alıyor.

TUSAŞ, Tunus’ın ardından geçen yıl da Kazakistan ile anlaşma yapmıştı. Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika’da yapılan savunma fuarına katılan TUSAŞ, Afrika kıtasından hem ANKA hem de AKSUNGUR için ciddi talep geldiğini açıklamıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu