İHA

Kuveyt, test uçuşunda rekor kıran TB2 siparişi verdi

Kuveyt, ülkede 2019 yılında test uçuşları sırasında rekor kıran TB2 için müşteri oldu. Baykar ile Kuveyt arasında yapılan 370 milyon dolarlık anlaşma ile TB2 tipi Taktik sınıfı İHA’nın kullanıcısı olacak. Baykar test uçuşları sırasında TB2’yi Kuveyt’te 27 saat 3 dakika uçurmuştu.

Kuveyt’in yaklaşık 4 yıldır devam eden İHA alımında Türkiye’den katılan Baykar, ABD, Avrupa ve Çinli şirketlerinin adaylarını geride bıraktı. Böylece Bayraktar TB2 için ihracat sözleşmesi imzalanan ülke sayısı 28 oldu.

Halen Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerimizin envanterinde Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre 150 civarında TB2 bulunuyor.

Sırada TB3 var

Halen Baykar, TCG Anadolu’da görev yapacak ve TB2’den geliştirilen TB3 modeli konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Kısa pistlerden kalkabilecek şekilde tasarlanan TB3 bu yıl içinde ilk uçuşunu yapacak. Hedef gelecek yıl içinde teslimatların başlayabilmesi.

İhracat 1 milyar 180 milyon dolara çıktı

Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %75’ini ihracattan elde etti. 2021’de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar’ın 2022 cirosu 1.4 milyar dolara ulaştı. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu