KIZILELMA’dan başarılı bir test daha
Baykar’ın jet motorlu İHA sistemi Bayraktar KIZILELMA, orta irtifada bir testini daha başarıyla tamamladı.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada KIZILELMA’nın orta irtifada bir testi daha başarıyla tamamladığını belirterek, şöyle dedi:
“Bayraktar KIZILELMA, orta irtifada bir testini daha başarıyla tamamladı.”
Bayraktar #KIZILELMA, orta irtifada bir testini daha başarıyla tamamladı. ✈️🚀🍎
Bayraktar #KIZILELMA has successfully completed another test at medium altitude.✈️🚀🍎pic.twitter.com/LVM1c35gX7
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) June 7, 2023
Proje 2021’de başladı
KIZILELMA projesi 2021’de başladı. 14 Kasım 2022’de ilk prototip üretim hattından çıktı. Bunu 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuş izledi. İkinci test ise 23 Ocak 2023’te yapıldı.
TCG Anadolu’ya inip kalkabilecek
TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir rolü olacak.
Düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Kızılelma, 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.
Diğer taraftan Türk havacılık ve uzay sanayi, ANKA 3 için çalışmalarını sürdürüyor. İlk prototip fotoğrafları paylaşılan uçan kanat konseptli İHA, hava-yer görevleri için tasarlandı. TUSAŞ ilk uçuşu önümüzdeki günlerde yapmayı hedefliyor.
Böylelikle jet İHA konusunda Türkiye, Kızılelma ile hava-hava, ANKA-3 ile hava-yer görevlerinde yeni bir sayfa açmayı hedefliyor.
Harp sahasında dengeler değişecek
İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye’nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak.
Kısa pistli gemilere iniş- kalkış kabiliyeti
Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir rolü olacak.
Düşük radar görünürlüğü
Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.