İHA

KIZILELMA iniş takımlarını topladı

Havacılıkta genellikle ilk uçuşlar veya bunu izleyen bir kaç uçuş, iniş takımları toplanmadan gerçekleştirilir. Amaç, açma-kapama ile oluşabilecek teknik bir arızanın önüne geçilmesidir. Benzer bir test süreci, Baykar’ın KIZILELMA’sı için de yapıldı. Ancak 5’inci test uçuşuna çıkan KIZILELMA, iniş takımlarını toplayarak yüksek hızlara çıktı. 

Jet motorlu İHA sistemi KIZILELMA bu testlerde yüksek hızlara çıkarak gerçekleştirilen Sistem Tanımlama Testi’nde ilk kez iniş takımlarını gövde içine aldı. 

Ayrıca yüksek hızlarda yaptığı manevra testlerinde de uçak ‘G’ çekmeye başladı.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı 18 Nisan’da Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde pist üzerinden alçak irtifada yüksek hızda geçişler yaptı.

2024’te seri imalat

Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.  

Halen prototiplerden biri TCG Anadolu gemisinin uçuş güvertesinde bulunuyor.

Hedef 2025’te TCG Anadolu

Bayraktar KIZILELMA, TCG Anadolu’dan yapılacak testlere 2025’te başlayacak. KIZILELMA öncesinde TB3’ün güverte testlerinin yapılması planlanıyor. İlk uçuşunu bu yıl gerçekleştirecek TB3 için TCG Anadolu testleri 2024’te yapılması öngörülüyor.

Tasarım 2021’de başladı

Baykar’ın %100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021’de başladı. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti.

Burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar KIZILELMA bir yıl gibi rekor bir sürede gökyüzü ile buluştu. 15 Nisan 2023 tarihindeki dördüncü uçuşuyla Sistem Tanımlama Testini başarıyla tamamladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu