İHA

Deli Kamikaze’den ilk atışlı test

TÜBİTAK-SAGE ile Türk Teknoloji Şirketi (TİTRA) tarafından yerli ve milli imkanlarla özgün olarak geliştirilen Deli Kamikaze İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) ilk atışlı testi, gerçekleştirildi.

Türkiye, insansız hava araçları alanında mikro kategorisinden MALE kategorisine kadar ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Mini İHA sınıfında yer alan Deli Kamikaze İHA’nın atışlı testi kısa süre önce gerçekleştirildi.

SavunmaSanayiST’nin özel haberine göre; başarılı geçen test faaliyetleri sırasında, Deli Kamikaze İHA’nın bünyesinde bulunan birçok donanımın ve yazılımın doğrulanması sağlandı. İlk kez Ekim 2022’de tanıtılan Deli’nin test faaliyetlerinin, bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor. Anti-Jam GNSS faydalı yükü ile elektronik-harp ortamında da görev yapabilen Deli, saatte 80 kilometre seyir hızına ve 180 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyor.

Hem elden hem de katapulttan atılabilen Deli; 13 kilogram azami kalkış ağırlığına, 85 kilometre operasyonel menzile, 75 dakika havada kalış süresine ve 3500 metre servis irtifasına sahip. Genellikle 150-500 metre irtifada görev yapan İHA, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve 3.1 kilogram ağırlığındaki bir havan mühimmatı benzeri harp başlığına sahip.

Dağıtık mimaride çoklu görev kabiliyeti

Deli Kamikaze İHA’nın, ilerleyen aşamalarda dağıtık mimaride çoklu görev kabiliyeti kazanması bekleniyor.

Öte yandan ‘Kamikaze İHA’ kavramı, son dönemde giderek önemli hale geliyor. Ukrayna-Rusya Savaşı sonrası birçok ülke, bu tür sistemleri geliştirme ve tedarik yoluna gitti. Halihazırda STM tarafından geliştirilen döner kanatlı kamikaze İHA KARGU, Türk güvenlik birimleri ile 10 ülke tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Kamikaze İHA’ların en büyük avantajları olarak ise düşük maliyetleri ve man-in-the-loop kabiliyetleri gösteriliyor. Ayrıca, otonom ve sürü halinde görev yapabilen Kamikaze İHA’lar, düşman unsurları için oldukça caydırıcı durumda.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu