Cezayir ve Mali arasında AKINCI krizi
Mali’ye ait AKINCI tipi İHA’nın geçen hafta Cezayir tarafında düşürülmesi, iki ülke arasında krize neden oldu. Cezayir, Mali’deki büyükelçisini geri çekerken, her iki ülke hava sahalarını mütekabiliyet esasına göre kapattı.
Mali’nin kuzeyindeki ayrılıkçı bir isyan nedeniyle iki ülke sınırında hareketlilik yaşanıyor. Mali, sahip olduğu İHA’larla bölgede harekat düzenliyor. Bu uçuşlar, Cezayir tarafından dikkatle takip ediliyor.
İddiaya göre 1 Nisan’da Mali sahip olduğu AKINCI ile sınır ihlali gerçekleştirdi. Bunun üzerine Cezayir Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar önleme yaptı. Mali yetkilileri uçuş sırasında AKINCI ile irtibatın kesildiğini açıkladı.
Daha sonra paylaşılan görüntülerde İHA’nın düşürüldüğü ve enkazın Tinzaouaten (Mali) yakınlarında bulunduğu ortaya çıktı. Kent, sınıra çok yakın bir konumda.
Kriz çıktı
Bu adım, iki ülke arasındaki tansiyonun çıkmasına neden oldu. Cezayir Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Hava sahamızın Mali devleti tarafından tekrarlanan ihlalleri nedeniyle, Cezayir hükümeti bugünden itibaren Mali devletinden gelen veya giden hava seyrüseferini kapatmaya karar vermiştir” denildi.
Mali Ulaştırma Bakanlığı da “karşılık olarak” hava sahasını Cezayir’den gelen “tüm sivil ve askeri uçaklara” “bir sonraki duyuruya kadar” kapattığını açıkladı.
Cezayir ayrıca, Burkina Faso ile birlikte iki ülkenin insansız hava aracı olayı nedeniyle büyükelçilerini geri çekmesinin ardından misilleme olarak Nijer’deki büyükelçisini geri çağırdı.
Büyükelçiler geri çağrıldı
Ordu tarafından yönetilen üç Afrikalı müttefik Pazar günü ortak bir açıklama yaparak büyükelçilerini geri çağırdıklarını duyurdu.
Cezayir Pazartesi günü yaptığı açıklamada üç ülkenin hamlesinin ardından “mütekabiliyet uygulamak zorunda kalmaktan” üzüntü duyduğunu belirtti.
Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, önlemin bir parçası olarak, Burkina Faso’ya yeni atanan Cezayir büyükelçisinin görevine başlamasının erteleneceği belirtildi.
Mali’de hem TB2 hem de AKINCI var
Mali Ordusu, 2020’de TB2 Bayraktar alımı için Türkiye ile anlaşma yapmıştı. Teslimatlar, 2021 ve 2023’te tamamlanmıştı.
Daha sonra AKINCI için anlaşan Mali için teslimatlar geçen yıl sonunda gerçekleştirilmişti. Bu satışla birlikte AKINCI’nın ihraç edildiği ülke sayısı 10’a yükselmişti.