İHA

Batman Meydanı’nda pist tamiri… İHA’lar nasıl uçacak

Türkiye’de İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin en yoğun kullanıldığı meydan olan Batman Meydanı, yani 14’üncü İnsansız Uçak Sistemleri Üs Komutanlığı, Eylül ayından itibaren pist bakımı nedeniyle bir aylığına kapatılacak. 

Bu süreç içinde İHA operasyonu, taksi yolu pist haline getirilmesi ile gerçekleştirilecek. Bazı İHA’lar için bölgedeki bazı meydanlardan da destek alınacak.

Halen Türk Hava Kuvvetleri’nin tek İHA Üssü olan Batman’da TB2’lerden ANKA’lara, AKSUNGUR’dan AKINCI’ya kadar farklı İHA sistemleri görev yapıyor.

Sivil uçuşlar duracak

Batman aynı zamanda sivil uçuşlar için de bölgeyi hem Ankara Esenboğa, hem de İstanbul Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanları’na bağlıyor. Bu dönem içinde sivil yolcu uçuşları geçici olarak durdurulacak.

Bu dönem içinde, Batman Belediyesi, en yakın meydan olan Diyarbakır Havalimanı’na sefer düzenleyecek. Ulaşım karayolu aktarmalı olarak yapılacak.

Neden pist bakıma alınıyor

Hem sivil hem de askeri pistler periyodik olarak bakıma alınıyor. Yüzey kazınması, yeniden asfalt veya beton kaplaması yapılıyor. Bazen bakımlar daha kapsamlı ve uzun sürebiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu