ANKA 200 bin uçuş saatini aştı
TUSAŞ tarafından tasarlanan ve ciddi ihracat başarısı yakalayan ANKA İHA sistemi, toplam 200 bin uçuş saatini geride bıraktı. Yüksek harbe hazırlık oranı ile dikkat çeken MALE sınıfındaki İHA için 200 bin saat uçuş arması Ömer Erkmen tarafından tasarlandı.
Aynı zamanda armada Cmhuriyetimiin 100’üncü yıl dönümüne atıfta bulunurken uzaya çıkmış ANKA ile Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip ‘Anka’ kuşu da kullanıldı.
İlk uçuşunu 2010 yılı sonunda yapan ANKA, envantere 2017’de girdi. Sürekli gelişimde bulunan sistemi önce ANKA-A, sonra B izledi. SATCOM sistemi ile yerdeki antene bağlı kalmadan uydu ise uçabilen ANKA-S modeli sistemde önemli bir yere sahip oldu.
ANKA ailesi
2021 yılında 100 bin uçuş saatini geride bırakan ANKA ailesinin ikinci ana modeli de AKSUNGUR oldu. Aynı ANKA sistemlerine sahip ancak çift motorlu AKSUNGUR, 20 Mart 2019’da uçtu. Envantere 2021 son itibari ile girdi. Daha fazla yükü, havada daha uzun saatler taşıyabilen AKSUNGUR kısa sürede pazarda kendine farklı bir yer edindi.
Ailenin üçüncü üyesi jet motorlu, uçan kanat tasarımına sahip ANKA-3 oldu. Halen yer testleri süren hava aracının uçuş testlerine başlaması öngörülüyor.
İhracat başarısı
ANKA, Türk Hava Kuvvetleri’nde ilk olarak kullanıma girdi. Bunu Deniz Kuvvetleri, Jandarma, Polis ve MİT izledi. ANKA için bu yıl farklı bir önem taşıyor. Bu yıl TUSAŞ 4 ülkeye teslimat gerçekleştirdi.
ANKA siparişi veren ülkeler arasında Tunus, Kazakistan, Malezya, Kırgızistan, Endonezya, Cezayir ve Çad bulunuyor.