İHA

Akıncı’nın NEB-84 bombası

Seri imalatı başlayan Baykar’ın Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), NEB-84 (Nüfus Edici Bomba) tipi bomba ile görüntülendi. Akıncı’nın gövde altında taşınan bombanın ağırlığı 870 kilogram.

Fotoğrafta, NEB-84’te HGK-84 (Hassas Güdüm Kiti) kitinin olduğu da görülüyor.  TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlandı Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip bombanın dış geometrisi, güdüm kiti arayüzleri, kütle, kütle merkezi ve eylemsizlik özellikleri MK-84 (2000 lb) GMB ile benzer.

Boyu 2600 mm olan bombanın en büyük çapı 457,2 mm’ye ulaşıyor. Ağırlığı ise 870 kilogram. NEB-84, özellikle gömülü hedeflere veya pist, baraj, köprü gibi yoğun beton kullanımı olan yapılara karşı oldukça etkili. Bombanın delme etkinliği ise en az 2,1 metrede 35 MPa.

AKINCI TESLİMAT İÇİN GERİ SAYIMDA

Test amaçlı üretilen prototiplerin ardından seri imalata giren Akıncı’nın halen Türk Silahlı Kuvvetleri için eğitimi sürüyor. Bu eğitimin tamamlanmasının ardından seri imalatın teslimatının önümüzdeki aylarda yapılması hedefleniyor. Test aşamasında ise şu an farklı mühimmatların atışları TSK katılımı ile yapılıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu