İHA

Airbus’tan İHA ile gemiye otonom iniş ve kalkış

Airbus Helicopters, Fransız Donanması için geliştirilen VSR700 tipi dönerkanatlı İHA sistemi için gemiye otonom iniş kalkış denemelerine başladı. İlk uçuş denemesinde kontrol amaçlı bir pilot sistemin kokpitinde yer aldı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Airbus Helicopters VSR700 programının başkanı Nicolas Delmas, “Gerçek şartlardaki bu testler, bu yıl DGA (Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü) ve Fransız Donanması ile denizde gerçekleştireceğimiz testler için çok önemli bir adım teşkil ediyor. sistemi kullanarak VSR700’ün benzersiz otonom kalkış ve iniş yeteneklerini gösterdik. Ayrıca aracın optimal işleyişini ve bir gemideki komuta istasyonu arayüzünü gerçekçi koşullarda kanıtladık” diye konuştu.

Testler, DGA’dan uzmanların huzurunda, bir helikopter iniş güvertesi ile donatılmış sivil bir gemide, Fransa’nın Brest sahilinde gerçekleştirildi. Denemeler, VSR700 için geliştirilen ATOL sistemini göstermenin ötesinde, gemiye inmeden önce yaklaşma prosedürlerini değerlendirmek için de kullanıldı.

100 mil menzilli

VSR700, 100 deniz mili yani yaklaşık 185 kilometre menzilli olacak. 8 saat havada kalabilen helikopter, hafif yükler taşıyabiliyor. İstenildiğinde dönerkanat İHA’ya radar, kamera takılabiliyor. Havada ulaşabileceği hız 185 km/saat olan VSR700, 6 bin metre irtifaya kadar çıkabiliyor.

Saatte 74 kilometre hıza çıkan rüzgarda havalanabilen sistemin maksimum kalkış ağırlığı ise 700 kg.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu