İHA

Airbus’ın İHA’sını Amerikan motoru uçuracak

Airbus ana yükleniciliğinde gerçekleştirilecek Avrupa’nın yeni İHA projesi Eurodrone için motor seçimi tamamlandı. İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya ana yükleniciliğinde hayata geçirilecek Eurodrone için Catalyst tipi turboprop motor Amerikan General Electric şirketinin sahip olduğu Avio Aero tarafından üretilecek.

Airbus bir süredir motor konusunda imalatçılar ile görüşmeler gerçekleştiriyordu. Yapılan pazarlıklar sonrasında Eurodrone için yeni tasarlanan Catalyst motoru tercih edildi. 33 metre kanat açıklığına sahip dev İHA, çift motorlu olarak tasarlandı.

İtalya merkezli

Dünyanın en büyük motor imalatçılarından General Electric şirketler bünyesinde yer alan İtalya merkezli Avio Aero şirketi tarafından tasarlanan Catalyst, yeni nesil, yüksek güçlü ve düşük yakıt sarfiyatına sahip bir turboprop motor. Yüzde 20 yakıt tasarrufu sunan motor, seyir sırasında yüzde 10 daha fazla hız sağlıyor. Motorun gücü ise 1300 hp.

İlk uçuşunu 2021’de yapan motor, hem genel havacılık hem de Eurodrone gibi İHA sistemleri tarafından kullanılabilecek.

Avrupa’nın en büyük İHA projesi

Avrupa’nın ortak İnsansız Hava Aracı (İHA) Projesi Eurodrone’un ortakları arasında Almanya ve İspanya’yı temsil eden Airbus’ın yanı sıra Fransa’dan Dassault Aviation ve İtalya’dan Leonardo bulunuyor.

Programa göre 2023 sonunda bir ön tasarım incelemesinin gerçekleşmesi ve 2027’de de ilk uçuşun yapılması hedefleniyor.

7 bin kişiye iş

Eurodrone programının ortak ülkelerinde 7.000’den fazla iş yaratması bekleniyor. Lohwasser, İspanya ve Almanya’da Airbus’ın proje için özel olarak 1000’den fazla yeni işçi çalıştırmayı planladığını söyledi.

Orta irtifa, uzun ömürlü (MALE) drone, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’nın kilit ortaklarını içeriyor, ancak Airbus resmi bir sözleşme imzalandıktan sonra daha fazla ülkenin katılmasını bekliyor.

Mevcut dört ortak, Lohwasser’a göre, biri havada, biri bakımda ve biri her zaman kalkışa hazır olacak şekilde kesintisiz operasyon sağlamak için her biri iki yer istasyonu ve üç uçak içeren 20 sistem sipariş etti. Almanya yedi sistem seçerken, İtalya beş sistem taahhüt etti ve İspanya ve Fransa’nın her biri dört sistem satın alacak.

Airbus Almanya, ana yüklenici olarak hizmet veriyor ve iniş takımı ve yer kontrol istasyonları ile Dassault Aviation, güvenli uçuş ve iniş sistemi, görev iletişimi, hava merkezi bakım sistemi ile yer ve mobil merkezi bakım sistemlerinin geliştirilmesinden sorumlu. Son olarak Leonardo, kanadın yanı sıra havadaki elektrik ve çevre kontrol sistemini, havadaki görev sistemini ve havadaki silah sistemini tasarlayacak ve üretecek.

Airbus’ın geçen yıl yaptığı duyuruya göre, son montaj Almanya’nın Manching kentinde yapılacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu