Savunma

ABD, Ukrayna’ya ‘Patriot’ gönderiyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ukrayna’ya Patriot göndereceği, alınan kararın bu hafta içinde açıklanacağı öğrenildi.

Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer, açıklamanın bu hafta içinde yapılabileceğini ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Başkan Joe Biden’dan resmi onay beklendiğini söyledi.

Pentagon’un planının Başkan Biden’a imzaya gönderilmeden önce Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından onaylanması gerekiyor.

Ukrayna, enerji altyapısını da hedef alan yoğun Rus füze bombardımanına karşı koruma sağlamak amacıyla Batılı ortaklarından ABD yapımı Patriot sistemleri dahil hava savunma sistemleri talep etmişti.

Amerikan savunma şirketi Raytheon Technology yapımı Patriotlar gibi karada konuşlandırılan hava savunma sistemleri gelen füzeleri engellemek için üretiliyor.

Karar doğrulanırsa, Patriotlar Ukrayna’ya gönderilen en etkili uzun menzilli savunma silah sistemi olacak. Yetkililer bu sistemin, Doğu Avrupa’daki NATO ülkeleri için hava sahasının güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını söylüyor.

Kaç adet füze rampası gönderileceği henüz belirsiz

Kaç adet füze rampası gönderileceği net değil; ancak standart bir Patriot bataryası hedefleri tespit ve takip eden bir radar seti, bilgisayarlar, güç üreten ekipmanlar, bir angajman kontrol istasyonu ve her biri ateşlenmeye hazır dört füze taşıyan sekiz adete kadar rampa içeriyor.

CNN televizyonuna konuşan üst düzey yetkililer de, planların kesinleşmesinin ardından Patriotların önümüzdeki günlerde hızla sevk edilmesinin beklendiğini ve Ukraynalıların Almanya’nın Grafenwoehr kentindeki ABD üssünde sistemleri kullanmak üzere eğitileceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu